Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 6 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Rechter oordeelt dat coronatoegangsbewijs mag blijven, maar ‘geen ruimte voor 2G’

In het kort geding dat advocaat Bart Maes aanspande tegen de Staat heeft de rechter bepaald dat het coronatoegangsbewijs niet in strijd is met de grondwet. De toegangspas mag dus – wederom – blijven.

De conclusie van de rechter is hiermee in lijn met de uitspraak van eerder deze week, toen ook de evenementenbranche de rechtszaak verloor waarin zij pleitten voor afschaffing van de coronapas.

Coronatoegangsbewijs mag blijven

Maes eiste in het kort geding tot opschorting van het toegangsbewijs, omdat de controle op QR-codes „onwettig, strafbaar en discriminerend” zijn. De advocaat verwijst hierbij naar de grondwet en internationale verdragen. De rechter in Den Haag oordeelt dat dit niet het geval is. Volgens de uitspraak is er een wettelijke grondslag voor de invoering van de pas en de Staat heeft begrijpelijk uiteengezet dat coronamaatregelen nog steeds nodig zijn. De rechter noemt het doel van Testen voor Toegang, namelijk de beperking van de verspreiding van het virus, ‘legitiem’. Ook is het coronatoegangsbewijs volgens de rechter niet in strijd met het discriminatieverbod.

Deze uitspraak komt niet echt als een verrassing. De rechter heeft al in eerdere kort gedingen duidelijk gemaakt dat hij zich terughoudend moet opstellen bij het beoordelen van de coronamaatregelen. Alleen in het geval van onredelijk beleid of een gebrek aan wettelijke grondslag kan de rechter ingrijpen. Iets dat volgens hem nu niet aan de orde is.

‘Geen ruimte voor 2G’

Maes reageert op LinkedIn dat in het vonnis (dat vijftien pagina’s bedraagt) wel naar voren komt dat er geen ruimte zal zijn voor het 2G-systeem dat het OMT adviseerde. In dit model is het coronatoegangsbewijs alleen beschikbaar voor mensen die een vaccinatie- of herstelbewijs hebben. Mensen kunnen zich in dat geval niet meer laten testen om gebruik te maken van de QR-code. In Duitsland maken ze gebruik van dit systeem in bijvoorbeeld nachtclubs. De Tweede Kamer gaf eerder al aan de grens te trekken bij 2G, en nu bevestigt de rechtbank dit volgens Maes ook.

Miss World Nederland niet naar ‘WK’: ‘Niet klaar om te vaccineren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechter oordeelt dat coronatoegangsbewijs mag blijven, maar ‘geen ruimte voor 2G’
Sluiten