Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 18 dec 2021

Wie naar kapper wil voor kerstcoupe, moet snel zijn: telefoon roodgloeiend

De harde lockdown die in aantocht lijkt, zorgt voor een stormloop bij kappers. In het hele land staat de telefoon roodgloeiend, nu veel mensen nog snel proberen een afspraak in te plannen, meldt persbureau ANP. Vandaag sijpelde het nieuws door dat het demissionaire kabinet mogelijk dit weekend al de harde lockdown wil doorvoeren. Net als een jaar eerder zou het land daarmee kort voor kerst goeddeels op slot gaan.

ANP maakte een rondje langs verschillende kapsalons en eigenlijk was het beeld overal hetzelfde: kort na het nieuws over de dreigende lockdown piekte de afsprakenlijn. Bij kappers in onder andere Alblasserdam, Roermond en Zaandam gaat de telefoon in ieder geval voortdurend. „Eigenlijk word je er een beetje gek van. We zitten helemaal vol en moeten constant nee zeggen”, aldus de Zaanse kapster. Een kapster in Alblasserdam zegt in ieder geval nog wel aan knippen toe te komen. Ook in Alkmaar krijgt een plaatselijke kapper continu appjes van alle kanten, met de vraag of er plaats is. Het antwoord laat zich raden.

Bij de meubelboulevard, bouwmarkt en het tuincentrum is het overigens (nog) niet drukker dan een normale zaterdag. Wel is de verwachting dat de drukte in de loop van de dag zal toenemen. Deze winkels lijken vandaag voorlopig voor het laatst open te mogen.

Brancheorganisatie: ‘Laatste weken al erg druk bij kapper’

Volgens ANKO, de brancheorganisatie voor kappers, is de drukte niet iets van de afgelopen dagen. Het zijn altijd al drukke weken richting de feestdagen en de voortdurende dreiging van een lockdown heeft dit vergroot. Een woordvoerder van ANKO benadrukt dat veel kappers de extra klandizie goed kunnen gebruiken, omdat ze nog altijd herstellende zijn van de vorige keren dat de deuren dicht moesten.

Ze wijst erop dat veel ondernemers nog kampen met achterstallige betalingen, leningen en dat veel ondernemers hun pensioenpotjes eerder hebben leeggegeten. De reserves zijn nog niet aangevuld. De woordvoerder van ANKO snapt dat er wat moet gebeuren, maar het dichtgooien van de kapperszaken is volgens de organisatie niet de oplossing. Ook omdat dit illegale en dus ongecontroleerde kapperspraktijken achter de voordeur in de hand werkt. „De druk van consumenten om toch geknipt te worden is groot.”

Ic-arts kritisch op harde lockdown bij Op1: ‘Er komen niet duizenden op ic’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Wie naar kapper wil voor kerstcoupe, moet snel zijn: telefoon roodgloeiend
Sluiten