Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 28 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

De staat voor de rechter vanwege lockdown: uitspraak op 4 januari

De huidige harde lockdown is een gerechtvaardigde maatregel, gebaseerd op een dringend advies van het Outbreak Management Team (OMT). Dat betoogde landsadvocaat Jannetje Bootsma vandaag in een kort geding voor de rechtbank in Den Haag.

In de huidige situatie rond het coronavirus is nog zóveel onzeker dat afschalen van de maatregel op dit moment niet aan de orde kan zijn, zei hij ook. Daarbij blijft de druk op de zorg onverminderd hoog. „Er zijn simpelweg geen andere maatregelen die even effectief zijn. Ingrijpen was noodzakelijk en is proportioneel.”

Namens zes eisers heeft advocaat Bart Maes de Staat voor de rechter gedaagd. Zij vinden dat de harde lockdown met onmiddellijke ingang moet worden beëindigd, omdat de overheid met de invoering ervan grond- en mensenrechten van de Nederlandse bevolking met voeten treedt.

Collectieve depressie door lockdown

„Het land wordt in een collectieve depressie gestort”, zei Maes in zijn pleidooi. In zijn ogen moet de rechter daar als „sluitstuk en hoeder van de rechtsstaat” zo snel mogelijk een einde aan maken. In zijn betoog beriep Maes zich op onderzoeken in Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. Daaruit blijkt dat de omikronvariant minder gevaarlijk is dan verwacht. De variant verspreidt zich snel, maar zou minder ziekmakend zijn dan werd gevreesd.

De Staat vindt het te vroeg voor dergelijke conclusies, ook omdat de buitenlandse onderzoeken tot dusver beperkte gegevens hebben opgeleverd. „Er zijn grote onzekerheden over hoe dit uitpakt”, aldus landsadvocaat Bootsma. De huidige daling van het aantal besmettingen is nog geen reden tot juichen. Bootsma verwees naar het tussentijdse OMT-advies van vorige week. De eerste onderzoeken over de omikronvariant lijken misschien positief, maar medisch experts verwachten een toename van het aantal ziekenhuisopnames rond de jaarwisseling door deze variant. Er valt nog niets gerust te stellen, meent Bootsma. De Staat wil dat de rechter de eis van Maes afwijst.

Uitspraak op 4 januari

De huidige lockdown geldt tot 14 januari. In het kort geding doet de rechter uitspraak op 4 januari.

Advocaat Maes kwam eerder bij de rechter in het geweer tegen coronamaatregelen. Hij procedeerde tegen de Staat vanwege de invoering van de coronatoegangspas. Die procedure verloor hij. Op 14 januari dient het hoger beroep tegen deze uitspraak bij het hof in Den Haag. Ook loopt er nog een bodemprocedure over het coronatoegangsbewijs.

Wilfred Genee twijfelt over booster: ‘Ik wil weten wat al die bijwerkingen zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De staat voor de rechter vanwege lockdown: uitspraak op 4 januari
Sluiten