Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 3 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Naweeën persconferentie: #Ikdoenietmeermee en #Ikdoewelmee verdelen Twitter

De boodschap van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jong is duidelijk na gisteravond. Uit de persconferentie blijkt dat de mondkapjes terug uit de jaszak mogen en QR-codes vaker worden ingezet. Veel mensen waarschuwden al dat polarisatie op de loer ligt. Op Twitter is de verdeeldheid voelbaar na de persconferentie. #Ikdoenietmeermee en #ikdoewelmee zijn trending en staan lijnrecht tegenover elkaar.

Zo’n persconferentie roept vaak nogal wat reacties op. Hoewel we al konden voorspellen wat ons te wachten stond, is ook gisteren dit het gesprek van de dag. In de sportkleedkamers, op straat en in de supermarkt hoor je geluiden van voorbijgangers die praten over de nieuwe coronamaatregelen.

QR-code en mondkapjes verdelen Twitter

Aankomende zaterdag gaan de nieuwe regels in. Metro schreef gisteravond over de persconferentie en zette de nieuwe maatregelen op een rijtje. In de brede zin zijn het mondkapje en de QR-code de belangrijkste punten. Ook geldt het thuiswerkadvies wederom.

De QR-code blijft voor sommigen een dingetje. Gister vertelden de volksvertegenwoordigers ons dat de coronapas niet alleen meer geldt voor horeca en culturelere instellingen. Maar ook voor sportscholen, kermissen, zwembaden en muziekles. Sportschoolhouders zijn niet blij met de controle en denken dat de QR-code als een drempel werkt. En zwembaden lieten gister al weten niet mee te willen werken aan dit systeem.

#Ikdoenietmeermee trending

Na de persconferentie ging Twitter los en natuurlijk vinden veel Nederlanders wat van de afgekondigde maatregelen. Op het social media-platform ontstaan twee kampen. Onder #Ikdoenietmeermee laten Twitteraars van zich horen die zich uitspreken tegen het aankomende beleid. „Dubbel gevaccineerd, maar ik ben er klaar mee” en „te absurd voor woorden” of „dit gaat nergens meer over”, klinken berichten. Niet alleen ongevaccineerden, maar ook gevaccineerden lijken moeite te hebben met de nieuwe maatregelen.

#Ikdoewelmee trending

Al vrij snel wordt ook #Ikdoewelmee trending op het social media-platform. Die twitteraars laten weten zich te ergeren aan de „slachtofferrol” van de #Ikdoenietmeermee-groep en dat dit de enige manier is om het coronavirus in te dammen. „Wees niet zo egoïstisch” en „denk aan de kwetsbaren”.

Polarisatie na persconferentie

Er zijn ook twitteraars die vooral de haatreacties tussen de twee kampen zorgwekkend vinden. Verdeeldheid is volgens sommigen een kwalijke zaak. Het respecteren van andermans keuze lijkt momenteel ver te zoeken op het sociale media-platform.

Oude coronaregels als 1,5-meter en mondkapje terug? ‘Voedingsbodem voor meer verzet’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Naweeën persconferentie: #Ikdoenietmeermee en #Ikdoewelmee verdelen Twitter
Sluiten