Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 28 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Oude coronaregels als 1,5-meter en mondkapje terug? ‘Voedingsbodem voor meer verzet’

Moeten we weer een mondkapje gaan dragen in winkels en op perrons? Komt de anderhalvemeter-regel terug en komen er wellicht nog meer ‘oude’ coronaregels terug in ons systeem? Aankomende dinsdag horen we tijdens de persconferentie welke maatregelen weer terugkeren en welke eventuele nieuwe erbij komen. Wat doet dat met ons? Psycholoog en auteur Vittorio Busato voorspelt „een voedingsbodem voor verzet”.

Alsof je de alcoholgrens verhoogt naar achttien, terugbrengt naar zestien en weer naar achttien verhoogt, klinkt een reactie online. Gisteren zette Metro een aantal social media-reacties onder elkaar in Coronamaatregelen alleen voor niet-gevaccineerden? 8 x voor, 8 x tegen. Want met de aankomende persconferentie en het niet al te rooskleurige scenario is social media wederom ontploft.

https://twitter.com/superangel_25/status/1453667728770936834

Polarisatie tussen gevaccineerden en ongevaccineerden

Zoals eerder gebeurde voorafgaand aan een persconferentie, lekken de eerste geluiden alweer uit. Wel of geen maatregelen voor ongevaccineerden? En de terugkeer van een aantal coronaregels zoals de mondkap en de anderhalvemeter-regel. En wat dacht je van vaste zitplaatsen in cafés en restaurants in plaatsen met veel besmettingen en weer veel thuiswerken. Ook kan het zo zijn dat QR-code straks nodig is op werk of in het hoger onderwijs.

Metro belde met psycholoog Vittorrio Busato die in 2020 ook voorspelde dat „meer regels, meer vlegels” geven. Hij vreest voor twee ontwikkelingen na dinsdag. Mochten specifieke regels voor ongevaccineerden toch doorgevoerd worden, kan de polarisatie in de samenleving toenemen, meent Busato. „Mensen zullen zich dan harder uitspreken. Gevaccineerden tegen de ongevaccineerden en andersom. Het zal me niet verbazen als die geluiden sterker worden.”

Jaap van Dissel is geen voorstander van mondkapje

Het OMT vergadert vandaag over het advies naar het demissionair kabinet toe. Dat advies weegt mee in de beslissingen van dinsdag. Maar volgens Busato heeft het OMT directe invloed op ons gedrag in deze pandemie. „Het OMT is erg epidemiologisch en geneeskundig. Geen enkele gedragswetenschapper maakt deel uit van dit selecte gezelschap. Maar ons gedrag is het beste medicijn tegen de verspreiding van het coronavirus.” De psycholoog geeft als voorbeeld dat over OMT-voorzitter Jaap van Dissel bekend is dat hij geen voorstander is van mondkapjes. „Daartegenover stelt ic-arts Diederik Gommers afgelopen weekend dat het geen enkele moeite is om een mondkapje op te zetten. Het gemak waarmee verondersteld wordt dat mensen hun gedrag wel even zullen aanpassen, daar zit het probleem.”

Busato noemt het „inconsequent beleid” dat ook bij de bevolking doorwerkt. Hoe het onderwerp groepsimmuniteit volgens hem eerder hoog op de agenda stond en nu wordt ontkracht. „Er is een hoop onduidelijk. Daarnaast is de handhaving van regels er niet tot nauwelijks. Kijk naar burgemeester Halsema die zei in de Amsterdamse horeca alleen bij excessen te controleren op QR-codes. Het is pappen en nathouden met dit beleid.”

‘Oude’ coronaregels na persconferentie

Volgens Busato begraaf je bij gebrek aan handhaving het beleid. Hij refereert naar het incident op de bruiloft van minister Ferd Grapperhaus. En het huidige kabinet dat nog steeds demissionair is, maar wel belangrijke beslissingen neemt. „De mensen die voor ons moeten beslissen en ons door deze pandemie moeten leiden, geven zelf lang niet altijd het goede voorbeeld met hun gedrag. Dat is een voedingsbodem voor meer verzet.”

De psycholoog is dan ook niet verbaasd als mensen klaar zijn met de oude maatregelen die wellicht terugkeren. „Ik verwacht daarentegen wel meer weerstand. We jojoën momenteel door die pandemie heen. Je bent op een gegeven moment uitgejojood. Het is een voedingsbodem voor meer verzet. Daar kijk ik niet van op.”

https://twitter.com/bjornpres/status/1453598660319657990

Verzet na persconferentie

Busato legt uit dat je eigen omgeving een goede maatstaf kan zijn. „Mensen voelen zich machteloos, vraag maar eens om je heen. Het coronavirus gaat maar niet weg en komt steeds weer terug. Stel er komt weer een zware lockdown, dan voel ik me daar persoonlijk heel ongelukkig bij.”

De psycholoog legt uit dat verzet ook de andere kant op kan werken. Zo van: als de regels niet duidelijk zijn, neem ik het heft in eigen hand. Daarmee duidt Busato op de vraag van QR-codes bij bedrijven. „Hybride werken neemt toe. Het zal me niks verbazen als gevaccineerde werknemers uiten dat als ze op kantoor zijn ze alleen willen werken met collega’s die ook gevaccineerd zijn.”

Land kleurt rood, OMT bijeen, mogelijke coronamaatregelen sijpelen al door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.