Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 25 nov 2021

OMT-advies: ‘Scholen open, horeca en niet-essentiële winkels om 17.00 uur dicht’

De horeca, niet-essentiële winkels en culturele instellingen zoals theaters, bioscopen en concertzalen zouden van 17.00 uur tot 05.00 uur dicht moeten gaan. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Dat bevestigen ingewijden. Scholen zouden open mogen blijven.

Maar ook contactberoepen zoals kappers zouden al voor het invallen van de avond de deuren moeten sluiten, vinden de adviseurs van het kabinet. De betrokken ministers overleggen vandaag op het Catshuis over de coronacrisis. Strengere maatregelen lijken onvermijdelijk, nu de afgelopen weken record na record wordt gebroken met de besmettingscijfers en de bezetting in de ziekenhuizen.

Morgen waarschijnlijk persconferentie

Het kabinet besluit morgen of er een aanscherping van de coronamaatregelen komt. Dan volgt hoogstwaarschijnlijk ook de persconferentie.

Dat het OMT dit adviseert, betekent niet dat het kabinet dat advies ook overneemt. De besluiten van het kabinet verschillen soms nog wel van het advies. Voor de lockdown adviseerde het OMT namelijk een periode van twee weken, het kabinet maakte daar drie van. Of ze daar morgen nog een paar weken aanplakken, moet nog maar blijken.

We kregen eerder al op onze kop van demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge. We zouden ons namelijk niet goed genoeg aan de basisregels houden. Ook OMT-leden onderstreepten het belang van de basismaatregelen.

OMT adviseert scholen open te houden, horeca dicht om 17.00 uur

De mogelijke schoolsluiting is gisteren ook breed besproken bij talkshows Op1 en Jinek. Zo schoof bij Jinek Manuel Veira aan, directeur van twee basisscholen in Den Haag. Veira, hoe groot zijn hart voor het onderwijs ook is, was stellig: „De scholen moeten morgen dicht. In elk geval die van mij. De situatie is op dit moment werkelijk onhoudbaar. Onwerkbaar.”

Ook in Op1 kwam ‘scholen dicht’ aan de orde. En ook in deze talkshow zagen de gasten dat de kans dat de scholen dicht moeten, dichtbij is. Boudwijn van Stuijvenberg is basisschooldirecteur in Uithoorn. Hij ziet wat er met de coronabesmettingen gebeurt. Toch zegt hij over het sluiten van zijn school: „Liever nog lang niet. Op dit moment heeft 7 procent van de leerlingen coronagerelateerde klachten. Maar we zien dat een groot deel van de leerlingen er gelukkig rustig doorheen gaat. Ik ben bang dat we over een bepaalde periode dicht moeten en daarna wéér.”

EU gelooft in boosterprik: ‘Negen maanden na vaccinatie vervalt QR-code’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
OMT-advies: ‘Scholen open, horeca en niet-essentiële winkels om 17.00 uur dicht’
Sluiten