Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 21 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Grote delen van Nederland kleuren weer rood op Europese coronakaart

Het gaat niet goed met de coronasituatie in ons land, en dat merkt ook de rest van Europa op. Vanaf vandaag kleuren grote delen van Nederland weer rood op de Europese coronakaart, het op een na hoogste waarschuwingsniveau.

Limburg stond al op rood, maar nu voegen zich daar zeven nieuwe provincies bij. Het is een maand geleden dat Nederland er zo slecht voor stond.

Nederland rood op coronakaart

De provincies die van oranje naar rood gaan op de kaart zijn Utrecht, Gelderland, Overijssel, Zuid-Holland, Friesland, Flevoland en Zeeland. Het is een gevolg van het fors stijgende aantal positieve coronatests dat in de afgelopen twee weken gemeld werd. In vrijwel elke provincie schieten deze omhoog. Het minst in Flevoland en Limburg, waar ten opzichte van vorige week het aantal besmettingen met 35 procent gestegen is. In Drenthe is deze stijging 64 procent en in Overijssel 58 procent.

De grootste brandhaard van Nederland is op dit moment Utrecht. In de centrale provincie zijn in de afgelopen twee weken ongeveer 3.700 inwoners positief getest. Dat komt neer op 280 nieuwe gevallen op elke 100.000 mensen. In de stad Utrecht valt het aantal positieve coronagevallen naar verhouding echter mee. Vooral in kleinere gemeenten als Rhenen, Veenendaal, Woudenberg en Vijfheerenlanden raken veel mensen besmet. De vier overige provincies in ons land staan voorlopig nog op oranje, maar naar verwachting gaan ook Drenthe, Noord-Brabant, Noord-Holland en Groningen volgende week op rood. Toch hoeven we ons voorlopig nog geen zorgen te maken om een nieuwe lockdown, meldt OMT’er Jaap van Dissel eerder deze week.

Situatie Verenigd Koninkrijk

Nederland is niet het enige land waar corona weer zijn opmars lijkt te maken. In het Verenigd Koninkrijk wordt deze week ook gediscussieerd wat ze aan moeten met de zorgwekkende coronacijfers. Daar hebben ze te maken met meer dan 40.000 geregistreerde besmettingen per dag. Ook doet daar een nieuwe variant de ronde: AY4.2. Dit schijnt een dochtervariant van de deltavariant te zijn, maar of deze ook besmettelijker is, is niet duidelijk. De nieuwe variant is voor nu verantwoordelijk van zes procent voor de besmettingen in het Verenigd Koninkrijk.

Storm in het hele land: rondvliegende dakpannen, schade en gewonden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Grote delen van Nederland kleuren weer rood op Europese coronakaart
Sluiten