Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 21 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Advocaat Plasman: ‘Honderden reacties op aangifte tegen Van Lienden’

Advocaat Peter Plasman is van plan aangifte van oplichting te doen tegen Sywert van Lienden en zijn partners vanwege de mondkapjesdeal. En hij staat niet alleen in die zaak. Hij heeft inmiddels namelijk al „honderden reacties” gekregen.

„Het krijgt een omvang die ik nog niet kan overzien”, zegt hij in een reactie op berichtgeving in het AD. Hij moet de reacties eerst nog goed schiften, maar heeft in feite maar één aangifte nodig.

Een aantal reageerders gaat inderdaad aangifte doen, anderen overwegen dat nog, zegt Plasman. Sommige mensen waren zelf al bezig met een advocaat. „Het gaat alle kanten op.” Plasman sluit ook een samenwerking met civielrechtelijke collega’s niet uit in de strijd om het door Van Lienden en zijn compagnons binnengehaalde geld terug te krijgen richting overheid.

Aangifte tegen Sywert van Lienden vanwege mondkapjesdeal

Al maandenlang ligt Van Lienden onder vuur, sinds bekend werd dat hij op slinkse wijze toch verdiende aan zijn mondkapjesdeal. Hij en zijn partners maakten met het ministerie van Volksgezondheid afspraken voor de aankoop van miljoenen mondkapjes, via de Stichting Hulptroepen Alliantie, waarbij ze zeiden „om niet” te zullen werken. Maar dat bleek niet te kloppen. Van Lienden en zijn partners konden miljoenen euro’s in eigen zak steken. Later zei Van Lienden bij Buitenhof dat hij zijn deel van de winst zou doneren aan goede doelen, zoals KiKa. Maar meerdere goede doelen zeiden dat ze zijn geld niet willen. Het moet volgens hen ‘gewoon’ terug naar de staat.

Vooral vrijwilligers die meewerkten in de veronderstelling dat het allemaal liefdewerk oud papier was, voelen zich ernstig misbruikt en willen dat het geld teruggaat naar de Staat. Plasman zegt ook een reactie te hebben gehad van de KLM, die geen rechtstreekse zaken heeft gedaan met Van Lienden, maar wel het eigen logo op de site van de alliantie zag. Plasman kan dat volgens eigen zeggen gebruiken om aan te tonen dat van oplichting sprake is.

Onlangs zat Peter Plasman ook bij Jinek, om de zaak toe te lichten:

Advocaat Plasman: ‘Veel donaties voor juridische strijd’

Plasman krijgt niet alleen veel reacties op zijn aangifte-plan, er komt ook geld binnen. „We hebben inmiddels een aardig fonds”, zegt de advocaat over de donaties voor de „juridische strijd”. De stichting Restitutie Mondkapjesaffaire om dit geld te beheren wordt morgen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. „Zelfs de notaris doet dat in dit geval ‘om niet’, dat was het eerste wat hij zei”, aldus Plasman.

De notaris mag dan voor niets werken, Plasman zelf vraagt wel een vergoeding voor zijn werkzaamheden. Wel zakt hij daarbij naar het minimumtarief van 80 euro per uur. Maar, zo zegt hij zelf, dat kan niet anders. Een advocaat mag zijn diensten nu eenmaal niet gratis aanbieden. Dat is tegen de regels. De verdiensten vervolgens aan de stichting schenken is geen optie, zegt hij. „Dat is besproken, maar het bestuur van de stichting is daartegen omdat je zo de regels omzeilt. Dan doe ik of ik iets verdien en dat is dan toch niet zo”, aldus Plasman.

Van Lienden wil niet reageren op de woorden van Plasman, zei hij vandaag.

Grote delen van Nederland kleuren weer rood op Europese coronakaart

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Advocaat Plasman: ‘Honderden reacties op aangifte tegen Van Lienden’
Sluiten