Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 20 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

OMT’er Jaap van Dissel verwacht geen lockdown in de winter

De besmettingscijfers lopen op. En we weten allemaal dat oplopende coronagevallen kunnen leiden tot strikte maatregelen. Zoals winkels- en schoolsluiting of een avondklok. Maar volgens OMT-voorzitter Jaap van Dissel hoeven we niet te vrezen voor een nieuwe lockdown deze winter.

Dat heeft volgens Van Dissel alles te maken met de hoge vaccinatiegraad in Nederland. Ruim 85 procent heeft nu een eerste prik gehad. Dat is „een andere situatie dan vorig jaar”, vertelt de OMT-voorzitter tegen het AD. „Toen hadden we geen vaccins. Dus in alle realiteit zie ik geen aanleiding om zulke ingrijpende maatregelen te adviseren.”

OMT’er Jaap van Dissel schetst gunstig scenario

Gisteren schreef Metro over sommige ziekenhuizen die weer nieuwe coronaptiënten opnemen. De druk op de zorg en inhaalslag van de afgelopen periode baart hen zorgen. OMT’er Van Dissel legt uit dat het lastig inschatten is of nieuwe coronapatiënten echt voor problemen gaan zorgen. Het hangt volgens hem van een aantal factoren af. „Eerst was de relatie tussen besmettingen en ziekenhuisopnames duidelijker. Maar door de hoge vaccinatiegraad is die verhouding nu anders”, zegt Van Dissel. „Veel van de besmettingen zien we nu bijvoorbeeld onder jongeren, dus dat is relatief gunstig voor het aantal ziekenhuisopnames.”

Maar het wil volgens de OMT’er niet zeggen dat men alle zorgen kan laten loslaten. „Het hangt ook af van de snelheid van verspreiding in niet gevaccineerde groepen en regio’s waar minder mensen ingeënt zijn.”

Geen lockdown en in voorjaar 2022 uit de crisis

In Israël krijgt inmiddels de gehele bevolking een boosterprik. Van Dissel vindt dit niet nodig in Nederland. Volgens hem is dat voor verpleeghuizen wel nuttig, maar voor de rest van de bevolking niet noodzakelijk. „Als je nu kiest voor brede inzet van zo’n prik, dan moet je dat elk half jaar gaan doen om de antistoffen op peil te houden.” Daarbij is het volgens de OMT’er de vraag wat je met die boostervaccinatie wilt bereiken. „Wil je elk mild symptoom dan voorkomen? Of alleen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames? Voor dat laatste is een massale extra prikronde vooralsnog niet nodig.”

Van Dissel is optimistisch. Geen lockdown meer en na het voorjaar 2022 weer een grotendeels coronavrije maatschappij. Tenminste, dat hoopt hij. Want onzeker blijft de situatie nog steeds en ook hierin spelen een aantal factoren mee. „Zoals de duur van de immuniteit, de eventuele opkomst van varianten, import uit andere landen, de beschikbaarheid van vaccins, ons gedrag en de vaccinatiebereidheid.”

QR-code gevaccineerden blijft gelden ondanks positieve coronatest: ‘ADE, etentje en vakantie’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
OMT’er Jaap van Dissel verwacht geen lockdown in de winter
Sluiten