Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 20 okt 2021

Voor het eerst sinds juli meer dan 4000 coronabesmettingen in één dag

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen etmaal 4609 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het is de eerste keer sinds eind juli dat het aantal nieuwe gevallen op één dag boven de 4000 uitkomt.

Ook het weekgemiddelde nam verder toe. Afgelopen zeven dagen kregen gemiddeld 3801 mensen per dag een positieve testuitslag. Vorige week woensdag stond dat aantal nog op gemiddeld 2798 gevallen per dag.

Meer dan 4000 coronabesmettingen

De meeste nieuwe coronabesmettingen kwamen in Amsterdam aan het licht. Daar hoorden 209 mensen dat ze corona hebben opgelopen. Rotterdam staat op plek twee met 126 nieuwe besmettingen, Den Haag op drie met 110. In Apeldoorn werden 77 nieuwe coronagevallen geregistreerd en in Utrecht 66. In slechts 15 gemeenten zijn afgelopen etmaal geen nieuwe coronagevallen geregistreerd.

Het aantal sterfgevallen als gevolg van een coronabesmetting nam toe met 10. Niet al die mensen zijn afgelopen 24 uur overleden, want soms duurt het een tijdje voor een sterfgeval wordt doorgegeven aan het RIVM.

‘Geen nieuwe lockdown in het najaar’

Ondanks de oplopende besmettingen denkt RIVM-baas Jaap van Dissel niet dat we dit najaar weer te maken krijgen met een lockdown. Dat heeft volgens Van Dissel alles te maken met de hoge vaccinatiegraad in Nederland. Ruim 85 procent heeft nu een eerste prik gehad. Dat is „een andere situatie dan vorig jaar”, vertelt de OMT-voorzitter tegen het AD. „Toen hadden we geen vaccins. Dus in alle realiteit zie ik geen aanleiding om zulke ingrijpende maatregelen te adviseren.”

OMT’er Marion Koopmans pleit echter wel voor extra maatregelen. Geen lockdown, maar wel de herinvoering van de mondkapjesplicht en de 1,5 meter-regel. „De schattingen zijn dat de cijfers pieken in december of januari. Je hebt nu nog een paar weken de tijd om, wat er aan maatregelen ligt, ook echt te doen”, zegt ze daarover.

Volgens Koopmans stijgen de besmettingen door een rekensom van verschillende factoren. Het gaat om „de niet-gevaccineerden, maar ook om de bescherming van gevaccineerden. Deze is hoog, maar niet 100 procent. Daarnaast zijn er mensen met een zwak afweersysteem waarbij de vaccinaties niet goed werken.”

Bedreiger Rutte ook verdacht van oplichting: ‘Heb het nogal moeilijk met mezelf’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Voor het eerst sinds juli meer dan 4000 coronabesmettingen in één dag
Sluiten