Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 21 okt 2021

Meghan Markle in brief aan Amerikaans Congres: ‘Betaald ouderschapsverlof moet een recht zijn’

In een brief aan het Amerikaanse Congres heeft Meghan Markle, de hertogin van Sussex, gepleit voor betaald ouderschapsverlof na de geboorte van een kind. Markle richtte haar brief aan Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en Chuck Schumer, de meerderheidsleider van de senaat. Dat meldt Entertainment Tonight.

Paid Leave For All, de nationale campagne die gevoerd wordt voor betaald ouderschapsverlof, maakte de brief via sociale media openbaar. „Ik ben geen gekozen politicus, maar net als vele anderen een betrokken bewoner en vooral ouder. En omdat u en uw collega’s uit het Congres een rol spelen in het vorm geven van familiesituaties voor de komende generaties, schrijf ik u, mede namens miljoenen Amerikanen, deze brief. Het is voor mij als moeder heel belangrijk om me sterk te maken voor deze zaak”, schrijft Meghan.

Ze vervolgt: „Door de pandemie hebben miljoenen vrouwen de afgelopen 20 maanden hun werk moeten verlaten door thuis te zorgen voor de kinderen, die ook niet meer naar school konden. Elke moeder of ouder moet de keuze maken of ze thuis present zijn of een betaalde baan hebben. En die opoffering heeft harde consequenties. Ik heb zelf altijd vanaf mijn 13e jaar gewerkt en gespaard waar dat mogelijk was, maar zelfs dat was een luxe omdat het voor mij een kwestie was van mijn huur betalen en benzine voor mijn auto te kopen. Zo is de situatie niet voor iedereen.”

Meghan Markle pleit voor betaald ouderschapsverlof

„In juni hebben mijn man en ik ons tweede kind verwelkomd en net als elke andere ouder waren we in de zevende hemel, maar werden we ook heel erg overvallen door het werk dat een tweede kind met zich meebrengt. Wij waren in de gelegenheid om onze tijd te nemen als familie en hoefden ons geen zorgen te maken over terugkeren naar werk. En dat zou geen enkele familie hoeven te doen. Niemand zou moeten hoeven kiezen tussen kind en werk, tussen familie en een loonstrook.”

Volgens de hertogin zou betaald verlof een nationaal recht moeten zijn en dienen families boven de politiek gezet te worden. „Als je zorgt voor je kind, dan zorg je voor je gemeenschap en daarmee dus voor het land. Namens mijn familie, Archie, Lili en Harry, wil ik u bedanken voor het lezen van deze brief. Ik vraag u om dit belangrijke moment niet voorbij te laten gaan”, schrijft Meghan.

Gemengde reacties

Je zou denken dat elke (aanstaande) ouder een fan is van betaald ouderschapsverlof, maar toch zijn er flink wat gemengde reacties op de brief van Meghan. „Hoewel ik het eens ben met de strekking van dit verhaal, dat ouders betaald verlof zouden moeten krijgen om tijd met hun pasgeborene door te brengen, heb ik er veel moeite mee ‘vertegenwoordigd’ te worden door Meghan”, schrijft iemand bijvoorbeeld.

Een ander zegt: „Waarom denkt deze vrouw enige invloed te hebben en op basis waarvan? Ze wil geen koninklijke rol meer vervullen maar ondertekent haar brieven nog altijd als Hertogin van Sussex. Als je dan toch zo graag gezien en gehoord wil worden, doe dat dan op eigen kracht en naam, maar doe dat niet langer met de titel die je verkregen hebt omdat je met een prins bent getrouwd die afkomstig is uit een instituut waar je een hekel aan hebt. Dat is meten met twee maten.”

Een aantal volgers is het eens met Meghan dat er iets moet veranderen in het Amerikaanse systeem, maar ziet dat niet snel gebeuren. „Wat dat betreft loopt Amerika hopeloos achter op de rest van de wereld en dat is al jaren zo. Dat kun je niet zomaar veranderen.”

7 opvallende onthullingen uit historisch interview Harry en Meghan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Meghan Markle in brief aan Amerikaans Congres: ‘Betaald ouderschapsverlof moet een recht zijn’
Sluiten