Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 12 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Hugo de Jonge ‘stapt graag naar voren’ voor ronde twee als minister in nieuw kabinet

Het lukte Johnny de Mol om coronaminister Hugo de Jonge aan tafel bij HLF8 te krijgen. Vaak verschijnt de demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport normaal gesproken niet in talkshows. Hij vertelt dat hij graag minister wil blijven in het nieuwe kabinet.

De coronaminister vertelt aan tafel over de afgelopen coronatijd en het huidige vaccinatieprogramma. De Mol haalt later aan dat de vaccinatie-discussie „hele families uit elkaar dreef”. Protesten, de coronapas, vaccinatieplicht, discriminatie, De Mol kaart het allemaal aan. „Het versterkt de polarisatie”, volgens De Jonge. „Frustratie over de maatregelen, afkeer van de overheid, afkeer van gezag, dat versterkt de polarisatie”.

‘Verdwijnt de coronapas dit jaar nog?’

De presentator haalt de beruchte galg tijdens een demonstratie op de Dam aan en noemt het een „dieptepunt”. Volgens De Jonge drijft voornamelijk social media tot dit soort acties. De Mol vraagt zich af of de coronaminister zijn functie nog wel ziet zitten. En wat zijn gezin van dit soort bedreigingen vindt. „Wat ze het moeilijkst vinden is dat ik er weinig ben. En als ik er dan wel ben, zijn we nooit alleen. Want je wordt overal herkend”, vertelt De Jonge. „En ook op school worden zij aangesproken op de maatregelen die ik neem. Dat is voor kinderen, en zeker voor pubers, niet leuk.”

De Mol vraagt hem nog wanneer de coronapas verdwijnt. „Einde van het jaar?”, oppert de presentator. „Nee dat durf ik niet te zeggen”, antwoordt De Jonge. „Ik weet wel dat we hem niet langer gaan aanhouden dan nodig is.” De coronaminister vertelt dat de besmettingscijfers momenteel weer oplopen. „We moeten dat een aantal weken aankijken. En een beetje behoedzaam zijn.” De politicus gelooft niet dat de coronapas tot een tweedeling leidt. „Het zorgt er juist voor dat we gevaccineerd en ongevaccineerd weer bij elkaar kunnen komen. Zo erg is het ook weer niet.”

Hugo de Jonge wil graag weer minister nieuwe kabinet zijn

De coronaminister is zijn baan nog niet zat. Eerder bleek uit berichtgeving van De Telegraaf dat de minister klaar is voor ronde twee in het nieuwe kabinet. „Als een beroep op mij wordt gedaan dan stap ik naar voren”, spreekt de politicus. De Jonge zegt dat het afgelopen anderhalf jaar „zwaar en heftig” was. Maar toch vond hij het „mooi om te mogen doen”. Dus blijft hij graag nog een tijdje aan het roer staan in de politiek.

Later blijkt dat de minister blij is dat hij uiteindelijk geen partijleider van het CDA werd en ziet hij zichzelf ook wel als burgemeester van Rotterdam.

Wil je de hele uitzending  van HLF8 bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier. 

Britse corona-aanpak volledig gekraakt: Meer doden gevallen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.