Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 12 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Britse corona-aanpak volledig gekraakt: Meer doden gevallen

De Britse corona-aanpak in het begin van de epidemie is „een van de grootste volksgezondheidsdebacles” uit de  geschiedenis van het land. Tot die conclusie komen twee parlementaire commissies in een vandaag gepubliceerd onderzoeksrapport.

Het kabinet en de adviserende wetenschappers hebben een „fatalistische” lijn gevolgd (geloven in een onvermijdelijk noodlot, red.). Die lijn heeft volgens de onderzoekers gezorgd voor een hoger dodental. Te lang werd vastgehouden aan het idee van groepsimmuniteit.

‘Eerste lockdown kwam in corona-aanpak te traag op gang’

Onder andere de trage invoering van de eerste lockdown was volgens het rapport een kwalijke fout, die door „het groepsdenken” binnen de regering niet werd gecorrigeerd. Ook tekortkomingen bij het testen en het bron- en contactonderzoek hebben de coronacrisis in het Verenigd Koninkrijk alleen maar verergerd. Daardoor deed het Verenigd Koninkrijk het „aanzienlijk slechter” dan andere landen, schrijft The Guardian.

Het onderzoek werd geleid door de conservatieve politici Jeremy Hunt en Greg Clark, beiden oud-ministers. Zij stellen dat de coronacrisis grote tekortkomingen in het overheidsapparaat aan het licht heeft gebracht. Zo waren overheidsinstellingen niet in staat cruciale informatie met elkaar te delen. Ook was er een gebrek aan transparantie en zijn internationale experts onvoldoende geraadpleegd.

Een foto van premier Johnson van Groot-Brittannië
De Britse premier Boris Johnson bij het bezoeken van een vaccinatie-locatie. Foto: Getty Images / Stefan Rousseau

Aanpak Boris Johnson leidde eerst tot hoger dodental

Premier Boris Johnson, die door covid-19 zelf ernstig ziek werd, kondigde voor het eerst een lockdown af op 23 maart 2020. Dat was twee maanden nadat Britse regeringsadviseurs voor het eerst bijeenkwamen over de coronacrisis. Volgens de onderzoekers was die „langzame en geleidelijke” aanpak bewust gekozen. „Het is nu duidelijk dat dit het verkeerde beleid was. Dat leidde aanvankelijk tot een hoger dodental dan wanneer de regering tijdig en doortastend had ingegrepen.”

Vaccinatie-strategie was wel goed

Over „de snelle ontwikkeling, goedkeuring en levering van vaccins” in het Verenigd Koninkrijk zijn de onderzoekers nog het meest te spreken. „De Britse reactie, met de noemenswaardige uitzondering van de ontwikkeling en inzet van vaccins, was voor het grootste deel te reactief in plaats van anticiperend.”

Voor het onderzoek hebben de parlementaire commissies meer dan vijftig belangrijke getuigen ondervraagd, onder wie de Britse oud-minister van Volksgezondheid Matt Hancock. Het Verenigd Koninkrijk is zwaar getroffen door het coronavirus, met bijna 138.000 coronadoden sinds vorig jaar maart.

https://www.metronieuws.nl/lifestyle/fit-gezond/2021/10/gezond-luchtkwaliteit-binnenklimaat-ventilatie-moe-tips/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.