Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Binnenland 12 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Besmettingen lopen op: verwachte najaarsstijging corona lijkt van start

De afgelopen week zijn het aantal nieuwe coronagevallen met bijna de helft gestegen. En niet alleen in één gedeelte van Nederland, maar in alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen steeg het aantal meldingen. „De verwachte najaarsstijging lijkt ingezet”, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag weten.

Van 5 tot en met 12 oktober is het aantal gemelde positieve coronatesten met 48 procent gestegen ten opzichte van de week ervoor. Ook lieten meer mensen zich testen. Het percentage mensen met een positieve testuitslag steeg naar 10,3 procent.

Najaarsstijging corona

In de afgelopen zeven dagen zijn 17.832 positieve tests geregistreerd. De week daarvoor waren dat er 12.016. De uitbraak staat nu op het hoogste niveau sinds eind augustus. Dat staat vandaag op de website van het RIVM, waar ze de weekcijfers van positieve coronatests bijhouden.

Dit aantal stijgt ook in elke leeftijdsgroep. Zo is corona afgelopen week aangetroffen bij 1434 kinderen van 5 tot en met 9 jaar. Dat is 55 procent meer dan de week ervoor. Bij deze leeftijdsgroep geldt sinds eind september dat bij een enkele besmetting in de klas, niet meer heel de groep in quarantaine moet.

Meeste positieve coronatests bij 40-plussers

In de leeftijdsgroepen onder de 50 jaar was het aantal meldingen het hoogst, met meer dan 110 meldingen per 100.000 mensen. Bij 45- tot en met 49-jarigen steeg het aantal nieuwe gevallen met bijna 62 procent.  Onder de zeventigers was een toename van bijna 75 procent te zien.

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook. Op dit moment liggen er 281 mensen met corona in het ziekenhuis, waarvan 71 op de intensive care. De week ervoor registreerde het RIVM 260 opnames in het ziekenhuis. Maar ondanks deze stijging daalt het aantal sterfgevallen wél: in de afgelopen zeven dagen overleden er 24 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds eind juli.

Reproductiegetal loopt ook verder op

Het reproductiegetal geeft aan hoe snel het coronavirus zich verspreidt. En deze week heeft dit getal het hoogste niveau bereikt sinds 8 juli: het staat nu op 1,12. Dat betekent dat honderd mensen met corona gemiddeld 112 anderen besmetten.

Die honderd mensen dragen het virus vervolgens over aan 125 anderen, die op hun beurt weer 140 mensen aansteken. En zo gaat het door. Nieuwe stap, nieuwe besmettingen. Het reproductiegetal wordt elke dinsdag en vrijdag vastgesteld, maar dan gaat het wel over de situatie van zo’n twee weken eerder. Nieuwere cijfers zijn namelijk nog niet betrouwbaar genoeg. Het cijfer van 1,12 gaat dus eigenlijk over de situatie op 27 september.

https://twitter.com/formerflman/status/1447292057077395461

Wintersport en corona: 5 definitieve maatregelen voor 2021/2022

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.