Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 5 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Vindicat schort alle feestjes op na nieuwe serie misdragingen: ‘Intimiderend’

De Groningse studentenvereniging Vindicat schrapt voorlopig alle evenementen. Dat doet de vereniging naar eigen zeggen in samenspraak met de gemeente Groningen. Aanleiding voor de beslissing is een uit de hand gelopen feest van afgelopen vrijdag.

Na afloop van een studentenfeest in natuurgebied Kardinge zorgden sommige Vindicat-leden voor een ‘dreigende situatie’ voor buschauffeurs en reizigers. Er waren opstootjes en sommigen pleegden vernielingen aan stadsbussen. De studentenvereniging heeft excuses gemaakt voor het gedrag van haar leden. Het bestuur van Vindicat zegt er alles aan te doen om de veroorzakers te identificeren en te straffen.

‘Intimiderende sfeer’ na afloop Vindicat-feest

Het Vindicat-feest van vrijdag eindigde rond 23.00 uur. De aanwezigen wilden daarna met het openbaar vervoer terug naar het centrum van Groningen. Transportbedrijf Qbuzz had daarom extra stadsbussen ingezet op de route van Kardinge naar Groningen. De groep studenten bleek echter veel groter dan verwacht, waardoor veel studenten achterbleven bij het feestterrein.

De vele studenten van het feest zorgden volgens een woordvoerder van Qbuzz voor een intimiderende en onveilige sfeer in de stadsbussen. „Ze namen bierflesjes en sigaretten mee de bus in, haalden noodhamers los en draaiden de luchtkranen bij de in‐ en uitstapdeuren los, waardoor de bus niet verder kon.” Op sommige haltes durfden of konden andere reizigers de bus niet in vanwege de drukte, aldus het transportbedrijf.

Volgens stadsblog Sikkom ligt het terrein bij Kardinge nog altijd vol met een enorme bende afval. Omwonenden die er hun hond uitlaten kijken er vol afschuw naar. „Dit is niet normaal.”

Vindicat voor zoveelste keer negatief in het nieuws

Het is de zoveelste keer dat Vindicat negatief in het nieuws komt. In 2016 dook een zogenoemde bangalijst op met namen van vrouwelijke leden met foto, contactgegevens en hun bedprestaties. Meerdere leden werd destijds geschorst. In juni van dit jaar werd weer een bangalijst verspreid, waarna het Vindicat-bestuur de maker voor onbepaalde tijd schorste. Eind vorig jaar doken beelden op van Vindicat-leden die er flink op los feestten in een touringcar. Het leidde tot woedende reacties, omdat Nederland toen in een lockdown zat vanwege de coronapandemie.

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool besloten toen om voor de rest van het collegejaar geen accreditatie meer te verlenen aan de studentenvereniging. Sinds juli 2021 is Vindicat weer welkom bij officiële gelegenheden.

Groningse politiek lijkt klaar met vereniging: ‘Uit de stad weren’

Verschillende politieke partijen in de Groningse gemeenteraad lijken klaar met Vindicat. Zo is er morgen zeer waarschijnlijk een extra openbare vergadering, waar de partijen over de studentenvereniging zullen praten en een besluit nemen over de aanpak van Vindicat.

Voor onder meer de SP is de koek op. De partij wil van de vereniging af. „Ze schaden het imago van Groningen en van studenten die zich wel gedragen”, aldus de partij. De SP wil dat het college overlastgevende verenigingspanden sluit en de horecavergunning van Vindicat intrekt. „Een vereniging die zichzelf buiten de samenleving plaatst, moet dan maar door diezelfde samenleving erbuiten geplaatst worden”, zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk. Eerder dreigde de Groningse burgemeester al met het opdoeken van de studentenvereniging.

Burgemeester Groningen dreigt Vindicat op te doeken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.