Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 5 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Aantal misbruikzaken Franse katholieke kerk blijkt enorm: ‘Er zijn organisaties voor minder verboden’

Het zedenschandaal in de Franse katholieke kerk begint bizarre vormen aan te nemen. Het aantal misbruikzaken is nu naar buiten gebracht. Het schandaal blijkt enorm en kan nog groter zijn dan tot nu toe verondersteld.

Naar schatting 216.000 kinderen en jongeren zijn sinds 1950 het slachtoffer geworden van seksueel misbruik door geestelijken in de Franse katholieke kerk. Dat concludeert een onderzoekscommissie. Als slachtoffers van misbruik gepleegd door mensen zonder officiële functie in de kerk worden meegeteld, zouden er wel 330.000 slachtoffers kunnen zijn.

Rapport over misbruikzaken in Franse katholieke kerk

In de aanloop naar de presentatie van het rapport, dat bijna 2500 pagina’s telt, werd bekendgemaakt dat het aantal daders binnen de kerk werd geschat op 2900 tot 3200. Hun slachtoffers waren voornamelijk jongens.

Het hoofd van de onafhankelijke commissie, Jean-Marc Sauvé, zei tijdens een presentatie van de resultaten dat het probleem nog steeds bestaat. Sauvé uitte ook kritiek op de houding van de kerk. Die zou zich decennialang, tot zeker 2000, onverschillig hebben opgesteld tegenover de slachtoffers van het misbruik. Er was sprake van nalatigheid, zwijgen en een gebrek aan maatregelen tegen het misbruik.

De reactie vanuit de kerk: vergiffenis gevraagd

Éric de Moulins-Beaufort, het hoofd van de Franse bisschoppenconferentie, zei in een reactie op het rapport „schaamte en afschuw” te voelen. Ook vroeg hij om vergiffenis. De commissie werd eind 2018 opgericht door Franse bisschoppen die meer duidelijkheid wilden over het misbruik in eigen land. Zij willen het vertrouwen van het publiek in de kerk herstellen. In dat jaar zei paus Franciscus dat het seksueel misbruik binnen de kerk moest worden uitgeroeid. In juni van dit jaar kwam de paus met een nieuwe aanpak en strengere straffen.

De commissie die de Franse katholieke kerk onderzoekt bestaat uit 22 leden. Het zijn onder anderen artsen, historici, sociologen en theologen. Zij komen in hun rapport ook met een reeks aanbevelingen. Hoewel veel zaken zijn verjaard, pleiten zij onder meer voor een financiële tegemoetkoming voor de slachtoffers. De commissie heeft daarnaast het Openbaar Ministerie op de hoogste gesteld van een aantal misbruikzaken.

Op Twitter is de verontwaardiging over het aantal misbruikzaken groot. De strekking: „Er zijn organisaties voor minder verboden.” En: „Geestelijken noemt men dat? Geesteszieken is meer van toepassing.”

Canada wil excuses van katholieke kerk na vondst massagraf met inheemse kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aantal misbruikzaken Franse katholieke kerk blijkt enorm: ‘Er zijn organisaties voor minder verboden’
Sluiten