Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 4 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Twee jaarclubs Vindicat geschorst: flink gefeest in een touringcar

Vrijwel iedereen – hoeveel zin in een feestje ze ook hebben – weet dat het tijdens deze tijd belangrijk is om niet met grote groepen samen te komen. Hier en daar vinden natuurlijk illegale feestjes plaats, maar het Groninger Studentencorps Vindicat is de ‘kers’ op de taart. Er gaan beelden viraal van leden van de studentenvereniging terwijl ze er flink op los feesten aan boord van een partybus. En het gaat er bepaald niet coronaproof aan toe.

Daarom zijn een mannenjaarclub en een vrouwenjaarclub van het studentencorps voor de rest van het verenigingsjaar geschorst. Een groep van zo’n dertig à veertig leden was aan het feesten in een touringcar.

De voorzitter van het bestuur van Vindicat, Wessel Giezen, benadrukt dat de jaarclubs dit zelf hadden georganiseerd en dat het feestje niet uitging van de vereniging. „Ik kan er niet bij waarom je dit zou doen”, zegt Giezen. De schorsing betekent dat de jaarclubs voorlopig niet meer in clubverband mogen meedoen aan activiteiten op de sociëteit.

‘Een van ons heeft gelekt’

Gisteren kwamen filmpjes van het feest naar buiten via verschillende Groningse media. Studenten staan dicht op elkaar te dansen en zingen, zonder mondkapjes. Er zou ook lachgas en drank aanwezig zijn geweest.

Het betreffende busbedrijf uit Franeker, Boostbussen, adverteert met ‘coronaproof tours door heel Nederland’. Achter de draaitafel staat een personeelslid van dat busbedrijf, die niet ingrijpt. Hij heeft wel een mondkapje op.

Ook kwam een spraakbericht naar buiten, waarin de deelnemers aan het feestje werden opgeroepen al hun filmpjes van het evenement van hun sociale media te halen.

„Een van ons heeft een filmpje gelekt naar de krant”, klinkt het. „Ze verwachten dat het landelijk nieuws wordt en ze hebben ook beelden. Dus we hebben allemaal een goed probleem als dat gebeurt.”

‘Oerdomme actie’

Ook de woordvoerder van de Groningse burgemeester Koen Schuiling is niet te spreken over het feest. Hij noemt het een „oerdomme actie”, maar snapt wel dat het bestuur van Vindicat niet alle leden individueel in de gaten kan houden. „Net als dat de burgemeester niet alle inwoners aan een touwtje heeft, geldt dat ook voor de Senaat van Vindicat, die heeft niet alle leden aan een touwtje.” Hij wil niet vooruitlopen op mogelijke sancties.

De Rijksuniversiteit Groningen wil nog niet reageren. „De universiteit gaat niet over het privéleven van studenten, en bovendien loopt de accreditatieprocedure van de vereniging voor dit collegejaar nog”, zegt een woordvoerster. Accreditatie houdt in dat bestuursleden van studentenverenigingen een subsidie kunnen krijgen van de universiteit en bij officiële gelegenheden mogen zijn.

Twee jaar geleden werd de accreditatie voor Vindicat ingetrokken na verschillende excessen. Vorig jaar werd de regeling weer toegekend.

Lees ook: Jongen overleeft auto-ongeluk en houdt stukje van eigen schedel vast

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Twee jaarclubs Vindicat geschorst: flink gefeest in een touringcar
Sluiten