Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 8 jan 2019

Burgemeester Groningen dreigt Vindicat op te doeken

De Groningse studentenvereniging Vindicat blijft in het middelpunt staan van incidenten. Nadat hen de studiebeurs en de erkenning door de Rijksuniversiteit en de Hanze Hogeschool werd ontzegd, is nu burgemeester Pieter den Oudsten helemaal klaar met de club.

Een niet gemeld geweldsincident op een festival is hiervan de oorzaak, Vindicat zou daarnaast politiewerk belemmeren en dit is voor Den Oudsten genoeg reden om te dreigen met opheffing, zo schrijft het stadsblog Sikkom.

Allerallerlaatste kans

Na het indienen van een WOB-verzoek stuitte journalist Willem Groeneveld op een briefwisseling tussen de burgemeester van de noordelijke stad en de beruchte studentenvereniging. Tijdens het festival Buitenspelen, dat door Vindicat georganiseerd wordt, zou een ernstig geweldsincident hebben plaatsgevonden waarbij een lid gewond raakte.

De twee verdachten van dit misdrijf zouden lid van de vereniging zijn, de namen van deze personen wilde Vindicat echter niet verstrekken aan de politie. Hierop klom een woedende burgemeester in de pen, hij liet in een uitgebreide brief weten dat dit écht de laatste waarschuwing is. Vindicat is de meldplicht voor incidenten hierdoor ook niet nagekomen.

Als de aspirant-hoogopgeleiden opnieuw in de fout gaan dan zal de gemeente Groningen de exploïtatievergunning van hun karakteristieke pand aan de Grote Markt intrekken. Hierdoor mag de vereniging niet langer horecawerkzaamheden uitoefenen op deze locatie. (Lees: geen bier meer.) Deze ingrijpende consequentie zou zelfs het voortbestaan van de voltallige vereniging in gevaar kunnen brengen.

Geschrokken

Vindicat heeft laten weten geschrokken te zijn van de woedende woorden van Den Oudsten. Zij schrijven terug dat het hen enorm spijt en geen voorstander van geweld te zijn. De privacy van hun leden vinden ze echter belangrijker dan medewerking verlenen aan een strafrechtelijk onderzoek.

De burgemeester is niet onder de indruk en blijft bij zijn besluit. Als Vindicat nog een keer slecht in het nieuws komt dan zal hij zijn bestuurlijke bevoegdheden gebruiken om hen het leven flink zuur te maken. Naast een drooglegging of het intrekken van een vergunning, kan een burgemeester een pand ook voor een bepaalde periode afsluiten of openingstijden beperken.

Hoeveel allerlaatste kansen de borrelclub met de hevige ontgroeningen, veroordeelde leden, slettenlijstjes en gezellige etentjes in sushirestaurants er nog volgen is niet bekend. Volgens Sikkom is Den Oudsten een man van zijn woord en zal hij bij het volgende incident daadkrachtig opreden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Burgemeester Groningen dreigt Vindicat op te doeken
Sluiten