Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: Pfizer-vaccin blijft beschermen tegen ziekenhuisopname

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech beschermt na volledige inenting voor 90 procent tegen ziekenhuisopname na besmetting. Dat schrijven onderzoekers in een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Ook na besmetting met de Delta-variant blijft het vaccin goed beschermen tegen ziekenhuisopname. De bescherming tegen besmetting neemt na verloop van tijd wel flink af.

Onderzoek: Pfizer-vaccin blijft beschermen tegen ziekenhuisopname

De eerste maand na de tweede vaccinatie beschermt het Pfizer-vaccin nog voor 88 procent tegen het oplopen van het virus. Na vijf maanden is dat al afgenomen tot 47 procent. Boosterdoses van het vaccin zullen volgens de wetenschappers nodig zijn om de bescherming hoog te houden. Gisteren keurde de EMA overigens een derde boosterprik goed. Donderdag worden de eerste Nederlanders een extra keer geprikt.

De studie naar de effectiviteit van het vaccin liep ongeveer een half jaar en de effectiviteit van het vaccin tegen ziekenhuisopname nam in die periode niet af, aldus de onderzoekers. Dat laat volgens de wetenschappers zien dat het vaccin goed beschermt tegen ziekenhuisopnames. Zelfs dus nu de meer besmettelijke Delta-variant van het virus dominant is. De afnemende effectiviteit van het vaccin tegen besmetting komt volgens de wetenschappers waarschijnlijk door afnemende immuniteit en niet zozeer doordat de Delta-variant de vaccins omzeilt.

GGD’en hebben 20 miljoen vaccinaties gezet

Er zijn inmiddels heel wat prikken gezet door de GGD’en in ons land. Het gaat om 20 miljoen vaccinaties tegen het coronavirus in negen maanden tijd. Die grens passeren we in de loop van vandaag. André Rouvoet, voorzitter van het overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland, maakte dat bekend op NPO Radio 1.

De meeste prikken werden gezet in juni en juli: ruim een miljoen mensen per week. Daarna nam het aantal nieuwe vaccinaties af. Vrijwel iedereen die een prik wil, is inmiddels gevaccineerd. Mede daarom zijn veel vaccinatielocaties gesloten. Tegenwoordig zijn er per week nog iets meer dan 100.000 prikken. Dit zijn vooral jongeren.

Maar het waren niet alleen de GGD’en die mensen vaccineren. Er komen dus wat extra prikken bij, gezet door huisartsen, ziekenhuizen en andere partijen. In totaal zijn tussen de 23 miljoen en 24 miljoen vaccinaties toegediend.

Overgewicht heeft gevolgen voor crematoria: bredere kisten en meer dragers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.