Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 6 okt 2021

Nieuwe fase in formatieonderhandelingen: ‘Zo spoedig mogelijk’ een nieuw kabinet

Tijdens het formatiedebat van gisteravond stemde een ruime meerderheid van de Tweede Kamer in met de benoeming van Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) als informateurs. Daarmee gaan de formatieonderhandelingen een nieuwe fase in, waarin er eindelijk naar de inhoud kan worden gekeken.

Dat is voor het eerst sinds de verkiezingen in maart.

Inhoudelijke fase in formatieonderhandelingen

Een halfjaar na de verkiezingen is er nu eindelijk zicht op een conclusie. Informateurs Remkes en Koolmees hopen nu vaart te kunnen zetten achter de vorming van een nieuw kabinet. Remkes zegt dat Rutte IV er „zo spoedig mogelijk” moet komen. De vier formerende partijen gaan de komende weken in gesprekken werken aan een regeerakkoord op hoofdlijnen. Een beknopt regeerakkoord waar andere partijen nog over mogen meepraten. Of dat ook gaat gebeuren, valt nog te bezien. PVDA en GroenLinks waren eerder deze week niet enthousiast over de mogelijkheid die Remkes hen bood om invloed uit te oefenen op de formatieonderhandelingen.

De formerende partijen gaan vandaag rond de tafel met Koolmees en Remkes, waarbij CDA-leider Wopke Hoekstra aftrapt om 09.30 uur. Om 11.00 uur volgt een persconferentie waarin de twee informateurs een update geven over de vorderingen. In de middag ontvangen zij ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers en daaropvolgend D66’er Sigrid Kaag. Aan het einde van de middag beginnen de gesprekken met VVD’er Sophie Hermans, die Mark Rutte vervangt vanwege buitenlandse verplichtingen. In de avond komen alle partijleiders en hun secondanten bijeen. Rutte is dan wel aanwezig.

Nog steeds niet zeker

Hoewel dat productief klinkt, is dit nog maar het begin. De inhoudelijke onderhandelingen kunnen nog weken duren, maar het is wel de bedoeling ‘om er vaart achter te zetten’. De wens is om in ieder geval voor het einde van het jaar klaar te zijn. Toch is die zekerheid nog steeds niet 100 procent. Kaag liet in een verklaring via Twitter al weten een slag om de arm te houden. „Als er geen uitzicht is op succes, dan komen nieuwe verkiezingen weer in beeld. We doen het goed, of we doen het niet.”

29 procent van de kiezers is voorstander van doorstart huidig kabinet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuwe fase in formatieonderhandelingen: ‘Zo spoedig mogelijk’ een nieuw kabinet
Sluiten