Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 1 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

PvdA en GroenLinks weigeren deel te nemen aan formatie-onderhandelingen

Johan Remkes stuurde vijf partijen een ‘open uitnodiging’ om mee te denken in de formatie-onderhandelingen. Onder andere de PvdA en Groenlinks wijzen deze mogelijkheid resoluut af.

„Informateur Remkes trekt conclusies die wij niet delen en die ook niet zo besproken zijn”, schrijft PvdA-leider Lilianne Ploumen.

PvdA en GroenLinks doen niet mee aan formatie-onderhandelingen

SGP, Volt, PvdA, GroenLinks en Liane den Haan, zijn de vijf partijen die Johan Remkes noemde om nog invloed te mogen uitoefenen op de formatie-onderhandelingen. Hiermee kregen zij de mogelijkheid om een nieuw kabinet bestaande uit VVD, CDA, D66 en CU te steunen. Dat kan bijvoorbeeld met afspraken over de bestuurscultuur, de begrotingen of andere onderdelen van het regeerprogramma.

Gisteravond werd duidelijk dat de meeste van de partijen van ‘het constructieve midden’ dit absoluut niet zien zitten. Vooral PvdA en GroenLinks zijn resoluut in hun beslissing geen steun te willen verlenen aan Rutte IV. „Laat ik nogmaals helder zijn: ons gaat het om de inhoud, niet om de poppetjes. Wij leveren geen ministers aan een rechts kabinet”, schrijft GroenLinks-leider Jesse Klaver.

‘Wij gaan de oppositie in’

Klaver vindt het „een klap in het gezicht van de kiezers dat dit na zeven maanden de conclusie is, terwijl het kabinet is gevallen vanwege de toeslagenaffaire. Nu gaan ze weer gewoon verder in dezelfde samenstelling. Ik vind dat echt niet kunnen. Er is verandering beloofd, maar het gebeurt niet.” PvdA’er Lilianne Ploumen deelt deze mening. Zij zegt dat Remkes conclusies trekt die zij niet delen en peinst er ook niet over om steun te verlenen aan het nieuwe kabinet. „Voor de PvdA is er geen enkele rol in de vorming van dit kabinet. Niet in onderhandelingen, niet in het leveren van bewindspersonen. Wij gaan de oppositie in”, maakt ze duidelijk.

Niet alle genoemde partijen staan lijnrecht tegenover het idee om mee te denken in de nieuwe formatie. Volt is terughoudend, maar niet resoluut. „Wij zijn niet een van de onderhandelende partijen, en beoordelen voorstellen zodra ze er zijn op hun merites in de Kamer. Wij hebben een constructieve houding als de plannen maar goed genoeg zijn.” SGP en eenpitter Liane den Haan staan wel open voor de mogelijkheid om mee te denken, maar vinden het niet waarschijnlijk dat ze bewindslieden leveren voor het nieuwe kabinet.

Testen voor reizen gaan vanaf vandaag weer geld kosten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
PvdA en GroenLinks weigeren deel te nemen aan formatie-onderhandelingen
Sluiten