Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 3 okt 2021
Leestijd: 1 minuut

29 procent van de kiezers is voorstander van doorstart huidig kabinet

Slechts 29 procent van de kiezers is positief over de nieuwe, of eigenlijk oude, mogelijke regeringscombinatie. Uit een nieuwe peiling van Peil.nl blijkt dat de vier partijen die een doorstart willen maken met het huidige kabinet met 13 zetels gedaald zijn.

Pieter Omzigt zou – in het geval dat hij een eigen partij zou starten – 25 zetels toebedeeld krijgen.

Peilingen doorstart huidig kabinet

Een doorstart van het huidige kabinet met VVD, D66, CDA en ChristenUnie: 29 procent van de Nederlanders vindt dit een goed idee, blijkt uit nieuwe peilingen. Onder de kiezers van VVD en CDA is dit aandeel een stuk groter: daar ziet 80 procent deze combinatie wel zitten. De kiezers van D66 zijn minder enthousiast, daar is slechts 35 procent positief gestemd over een doorstart. Ruim 40 procent geeft daarnaast aan dat ze bij nieuwe verkiezingen niet nogmaals op D66 zouden stemmen. D66 zou daarmee zeven zetels kwijtraken in het geval van nieuwe verkiezingen.

CDA gaat er ook flink op achteruit in de peilingen: zij raken tien zetels kwijt. In totaal zouden de vier partijen uit het kabinet dertien zetels kwijtraken: genoeg om hun meerderheid in de Tweede Kamer te verliezen. Daarvoor zijn er 75 zetels nodig, in de peiling hebben ze er slechts 65. De BoerBurgerBeweging is de grootste stijger en gaat er zes zetels op vooruit.

Ministerskandidaten

In de peilingen is ook gekeken naar een lijst van mogelijke ministerskandidaten voor een volgend kabinet. Pieter Omzigt komt hier als grote overwinnaar uit de peilingen: 62 procent van de respondenten geven aan Omzigt als minister in een volgend kabinet te willen hebben. Mark Rutte staat op plek twee met 38 procent, en Wopke Hoekstra op nummer drie met 36 procent.

Terreurverdachten Eindhoven hadden drie politici in vizier, advocaat verdachten ontkent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.