Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 20 okt 2021

Bedreiger Rutte ook verdacht van oplichting: ‘Heb het nogal moeilijk met mezelf’

Yavuz O., een 22-jarige Amsterdammer, heeft niet alleen demissionair premier Mark Rutte bedreigd, maar mogelijk ook fraude gepleegd via WhatsApp. Vandaag was de eerste openbare zitting van de zaak in de rechtbank in Den Haag. O. wordt binnenkort nader gehoord over deze mogelijke oplichting, zei de officier.

In een openbaar Telegram-kanaal zei O. dat hij Rutte neer wilde schieten. Ook zocht hij medestanders en ‘strijders’ om gezamenlijk met dodelijk geweld het parlement te bestormen. Nu staat hij terecht voor bedreiging, opruiing en het inwinnen van inlichtingen voor een terroristisch misdrijf.

‘Afknallen’ van de premier

O. sprak in zijn bericht over het „shooten” van de ministers en over het „afknallen” van de demissionaire minister-president als deze op de fiets zat. Dat gebeurde tussen december vorig jaar en juli dit jaar. Hij was ook op zoek naar wapens.

Zijn account, met de naam De Bataafse Republiek, is onlangs gesloten door het Openbaar Ministerie. Ook een tweede account werd gesloten vanwege het bedreigen van bestuurders. Die kanalen hadden meer dan 13.000 leden.

O. zit sinds zijn arrestatie vast en blijft ook de komende tijd in de cel, besliste de rechtbank. Volgens de rechters zijn de verdenkingen nog zwaar genoeg om hem de komende tijd vast te houden.

Bedreiger Rutte: ‘Zit met mezelf in de knoop’

O. was via een videoverbinding ‘aanwezig’ in de rechtbank. Hij vertelde de rechters dat het nooit zijn bedoeling was om de bedreigingen te typen. Naar eigen zeggen was hij alleen op zoek naar vriendschap. „Ik heb het nogal moeilijk met mezelf de laatste tijd, ik zit met mezelf in de knoop. Ik had het niet zo moeten aanpakken, ik had hulp moeten zoeken.” Zijn advocaat voegde toe dat hij veel spijt heeft.

De officier vertelde dat O. suïcidale gedachten heeft. Hij wordt de komende tijd onderzocht door deskundigen.

De volgende zitting is begin volgend jaar, het gaat dan wederom om een voorbereidende zitting. Het is de bedoeling dat de zaak maart volgend jaar inhoudelijk behandeld wordt. Oud-voetballer Bryan Roy bedreigde Rutte overigens ook. Hij is onlangs veroordeeld.

Menstruatiearmoede groter probleem in Nederland: school missen door gebrek aan geld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bedreiger Rutte ook verdacht van oplichting: ‘Heb het nogal moeilijk met mezelf’
Sluiten