Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 30 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Bryan Roy veroordeeld na bedreiging Mark Rutte, op Twitter was hij dat al

Oud-profvoetballer Bryan Roy is veroordeeld voor het ernstig bedreigen van demissionair premier Mark Rutte. Nog voor de rechtszaak van vanmorgen was hij dat eigenlijk al. Door mensen op het toetsenbord.

Een werkstraf van 80 uur, een voorwaardelijke celstraf van vier weken (hij hoeft dus niet te ‘zitten’) en een proeftijd van twee jaar. Dat legde de politierechter in Den Haag vandaag op aan Bryan Roy (51).

Bedreigde tweet Bryan Roy aan adres Rutte

De oud-profvoetballer plaatste op 3 april, vroeg in de ochtend, een tekst bij een andermans tweet over Rutte. In een bericht op Twitter schreef een andere gebruiker: „We helpen Mark met zijn geheugen wat hij moet doen. Aftreden van Rutte”, met daarbij een link naar een petitie voor het aftreden van Rutte.

Roy reageerde daarop met de tekst: „Headshot krijgt-ie straks.” Rutte is op 6 april in kennis gesteld van het bericht, vertelde de rechter. De premier heeft aangifte gedaan van de tweet. Hij voelde zich ernstig bedreigd.

De politierechter vond een onvoorwaardelijke celstraf een stap te ver gaan. Hij woog bij de straf mee dat het een bedreiging tegen een politicus was en dat de tweet verstuurd was tijdens de coronapandemie, waarin veel onvrede heerst. Roy deed daarnaast geen afstand van de tweet.

Bryan Roy plaatste ook Hugo de Jonge als nazi

Kort na het versturen van de tweet aan Rutte plaatste de oud-voetballer een bericht op Instagram over het vaccinatiebeleid. Daarbij beelde hij zorgminister Hugo de Jonge af als nazi uit de Tweede Wereldoorlog. Daar stond Roy niet voor terecht. De officier van justitie had een gevangenisstraf van tien weken geëist, waarvan vier weken voorwaardelijk.

Bryan Roy was een bijzonder goede linksbuiten van onder meer Ajax, Nottingham Forest (Engeland) en het Duitse Hertha BSC. Ook speelde de geboren Amsterdammer 32 keer voor het Nederlands Elftal. Roy ontbrak vanochtend bij trouwens bij de zitting van de politierechter in Den Haag en werd bij verstek veroordeeld. Misschien had hij Twitter al gelezen, het platform waarop hij zelf zo de mist in ging.

Veroordeeld nog voor de zaak begon

Nog voor de rechtszaak begon, werd Roy door twitteraars met de grond gelijk gemaakt. Hier lees je enkele tweets over Bryan Roy.

https://twitter.com/BKaarsgaren/status/1443476291940986880

https://twitter.com/Mister567345/status/1443483379727482881

Het twitteraccount van Roy is gisteren overigens uit de lucht gehaald. Hiermee is het gevaar voor herhaling niet weggenomen, stelde de rechter. Dit omdat er andere mogelijkheden zijn om via sociale media berichten te sturen.

Vandaag is een breekpunt in de formatie: D66 overstag of nieuwe verkiezingen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.