Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Binnenland 20 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Menstruatiearmoede groter probleem in Nederland: school missen door gebrek aan geld

Menstruatiearmoede klinkt als een probleem waar we in Nederland geen last van hebben. Toch is niets minder waar. Steeds meer meisjes en jonge vrouwen hebben hier mee te maken. Het afgelopen jaar is het probleem zelfs verdubbeld, blijkt uit recent onderzoek.

Bijna 53.000 meisjes moeten soms zelfs school missen omdat zij niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten te kopen.

Menstruatiearmoede in Nederland

We spreken van menstruatiearmoede wanneer een vrouw of meisje geen geld heeft om tampons, maandverband, of andere middelen te kopen die zij nodig heeft om haar menstruatie hygiënisch en zelfverzekerd door te komen.

Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van Always, blijkt dat dit bij veel meisjes in Nederland voorkomt. In 2021 heeft 1 op de 12 meisjes namelijk soms geen geld om menstruatieproducten te kopen. „Een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar,” vertelt Stèphanie Swart van Always. „Hoewel het probleem gelukkig steeds meer erkenning krijgt, is het helaas ook voor meer meisjes de dagelijkse realiteit.”

Probleem gegroeid door coronacrisis

Dat het voor steeds meer meisjes de „dagelijkse realiteit” is geworden, klopt, en dit is deels te verwijten aan het coronavirus. De economische impact van de coronapandemie heeft het probleem namelijk verergerd. Het blijkt dat 67.000 meisjes sinds de start van de virusuitbraak meer moeite hebben om maandverband en tampons te kunnen kopen dan daarvoor.

Van deze groep meisjes en jonge vrouwen geeft bijna 40 procent aan dat dit komt doordat hun familie de producten niet meer kan betalen. Volgens Jan Wezendonk, directeur van Nationaal Fonds Kinderhulp, toont dit extra aan hoe urgent het probleem is. „De pandemie heeft een grote negatieve impact gehad op de ontwikkeling van veel jonge meiden doordat zij lange tijd niet naar school konden en veel gemist hebben in hun sociale ontwikkeling.”

Nu deze doelgroep weer naar school kan, is het juist voor hen „extra belangrijk dat zij nu in staat zijn die achterstand in te halen en geen school meer te missen”, zegt Wezendonk.

Maandverband doneren

Daarom is Always vorig jaar gestart met een initiatief waarbij zij maandverband doneren aan het Nationaal Fonds Kinderhulp en Voedselbanken Nederland, genaamd Stop Menstruatiearmoede. In 2020 werden er meer dan 500.000 producten gedoneerd, om menstruatiearmoede te bestrijden. „Ook willen we de schaamte die vaak rond dit onderwerp heerst, helpen weg te nemen met een bewustwordingscampagne”, zegt Swart.

De schaamte die om menstruatie heen hangt, begint wel langzaam kleiner te worden. In 2020 gaf 1 op de 9 van de meisjes en jonge vrouwen aan niet over hun menstruatie te durven spreken. Inmiddels is dat 1 op de 10. Maar een obstakel in hun leven is het soms nog wel: ruim 1 op de 3 meisjes moet wel eens school of een sociale afspraak afzeggen vanwege hun menstruatie.

Dit najaar willen de initiatiefnemers Stop Menstruatiearmoede doorzetten. Tussen 11 oktober en 28 november worden voor ieder pak maandverband dat bij Kruidvat wordt gekocht, twee producten aan Voedselbanken Nederland en Kinderhulp gedoneerd. Wezendonk: „Wij juichen dit initiatief toe en zijn heel blij dat wij meisjes en vrouwen pakken maandverband kunnen aanbieden.”

Experts maken zich zorgen om Janssen-prik: ‘Idee loslaten dat één dosis voldoende is’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Menstruatiearmoede groter probleem in Nederland: school missen door gebrek aan geld
Sluiten