Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 13 okt 2021

Man (22) opgepakt op verdenking beramen moordaanslag Rutte: ‘Afknallen op zijn fiets’

De politie heeft afgelopen zomer een 22-jarige man uit Amsterdam gearresteerd, omdat hij onder meer dreigde met een moordaanslag op demissionair minister-president Mark Rutte. Ook wilde hij op gewelddadige wijze het parlement bestormen.

Dat blijkt uit berichtgeving van de Volkskrant over de rechtbank in Den Haag, waar volgende week een pro-formazitting is in de zaak.

Dreiging moordaanslag Mark Rutte en parlement

Yavuz O. wordt verdacht van het verspreiden van opruiende teksten via twee Telegramaccounts tussen 9 december 2020 en 15 juli 2021. Dit deed hij onder meer in het openbare Telegramkanaal ‘De Bataafse Republiek’. In deze berichten zocht hij  ‘strijders’ en ‘revolutionairen’ die samen met hem het parlement wilden bestormen, met dodelijk geweld als doel.

„Ik zoek geen demonstranten. Ik zoek revolutionairen. Shooters/ hitters/ gewapend/ geweld. Alles toegestaan”, schreef de man onder andere. Hij vroeg ook om wapens en meer informatie over de beveiliging van de Tweede Kamer. De man dreigde volgens de Volkskrant dat hij Mark Rutte wilde „afknallen wanneer hij buiten gaat fietsen”. Niet alleen deze belastende berichten werden volgens de tenlastelegging op de telefoon van O. gevonden, maar ook zoektermen voor wapens. Zo zocht de man naar ‘uzi’ en ‘1.62 pistol’, de term ‘huurling’ en ‘banen waarbij je wapens mag dragen’.

Meerdere mensen opgepakt

De 22-jarige O. werd afgelopen zomer opgepakt, net als de drie beheerders van het inmiddels afgesloten Telegramkanaal. In de zaak van de Amsterdammer staat volgende week een pro-formazitting op de planning. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. O. is niet de enige die is aangehouden vanwege bedreigingen aan het adres van politici die een prominente rol spelen in het coronabeleid. Afgelopen dinsdag stond Erik van Z. terecht, die D66-leider Sigrid Kaag en CDA-minister Hugo de Jonge via Facebook met de dood bedreigd had. Hem is vijf maanden cel opgelegd, waarvan twee voorwaardelijk.

‘De galg hangt klaar!’: De Jonge doet aangifte van bedreiging in tweet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Man (22) opgepakt op verdenking beramen moordaanslag Rutte: ‘Afknallen op zijn fiets’
Sluiten