Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 14 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Man confronteert Thierry Baudet tijdens FVD-evenement: ‘Homo is geen scheldwoord’

Henk Offermans, een bewoner van Heerlen, heeft zich kritisch uitgesproken tegen Baudet tijdens een ‘Vrijheidskaravaan’ van Forum voor Democratie. Baudet kwam vorig weekend in het nieuws, nadat hij journalist Joost Vullings uitmaakte voor homo, omdat hij zijn hand niet wilde schudden vanwege de coronaregels.

Tijdens het FVD evenement vroeg Offermans aan Baudet of hij al zijn excuses had aangeboden aan de journalist. Het antwoord van de FVD-voorman luidde: „Achteraf, toen ik zag hoe hij erop reageerde, had ik hem eigenlijk ‘valse nicht’ moeten noemen.”

Hier staat een echte homo voor u, Baudet

Daarna barstte hij in lachen uit. Offermans liet het er niet bij zitten en pakte wederom de microfoon. „Ik vind dit niet plezant. Hier staat een echte homo voor u, en homo is geen scheldwoord”, sprak hij. Het filmpje gaat rond op sociale media.

Volgens het COC zijn de uitlatingen van de Forum voor Democratie-leider op één lijn te zetten met de anti-lhbti incidenten van de afgelopen tijd. Zo werden anti-homoleuzen op het COC-gebouw gekalkt en werd een sportschool van de Roze Kameraden in Rotterdam bespoten.

COC: ‘Baudet ziet impact niet in’

„Het gaat van kwaad tot erger met Baudet”, aldus een woordvoerder van het COC. „Hij neemt de problemen die lhbti-jongeren ervaren met dit soort gescheld totaal niet serieus. Hij heeft geen flauw idee wat de impact van het gebruik van dit soort woorden is voor jongens van 14, 15 die op het punt staan om uit de kast te komen.”

Het COC noemt het „wel bemoedigend dat zelfs zijn eigen achterban nu aangeeft dat dit niet oké is. Hopelijk neemt hij zijn eigen kiezers wel serieus.” Vullings laat gisteren weten de kwestie met Baudet „te laten voor wat het is”.

In podcast De Stemming vertelde Vullings over het voorval. Zo legde hij uit dat Forum-leden „proactief hun hand uitsteken, want ze willen dat je hem schudt”. De journalist was afgelopen week in het Tweede Kamer-gebouw en kwam daar Baudet tegen. Vullings vertelt dat hij de politicus een boks wilde geven, maar dat de FVD-leider dat niet waardeerde. Daarna noemde Baudet de EenVandaag-journalist „homo”. Vullings vond de reactie van FVD-leider vooral raar. „Het is wel heel obstinaat om gelijk maar ‘homo’ te roepen als iemand geen hand wil geven.”

Eerder dit jaar kwamen app-gesprekken van Thierry Baudet op straat te liggen waarin homofobe en racistische uitspraken te lezen waren. Vanwege die berichten tussen hem en zijn partijgenoten lag hij behoorlijk onder vuur. Het tijdschrift EW bracht dat nieuws in februari naar buiten. Weer eerder raakte de jongerenpartij van FVD in opspraak vanwege antisemitische berichtjes in Whatsappgroepen.

Grote brand in Amsterdamse studentenflat waarschijnlijk lhbti-gerelateerd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Man confronteert Thierry Baudet tijdens FVD-evenement: ‘Homo is geen scheldwoord’
Sluiten