Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 22 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Bestuur jongerenvereniging FvD trekt zich tijdelijk terug om extreemrechtse uitlatingen

Het bestuur van de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie (FvD) treedt tijdelijk terug. Dat werd via Twitter bekendgemaakt. De aanleiding is berichtgeving in Het Parool over een aantal leden van de jongerenpartij die antisemitische en homefobe berichten hebben verstuurd in appgroepen.

Er is een onderzoekscommissie ingesteld en zolang het onderzoek loopt, trekt het bestuur zich terug. Dat doet zij naar eigen zeggen „om elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden”. Partijleider Thierry Baudet noemt het besluit van het bestuur ‘uitstekend’. „Direct doorpakken. Geen trail by media, maar serieus bekijken hoe het zit en daarna conclusies trekken”, schrijft hij op Twitter.

Ongenoegen politici FvD

Maar enkele andere vooraanstaande FvD-politici, waaronder de Amsterdamse fractievoorzitter Annabel Nanninga, uitten vandaag op social media hun ongenoegen over de aanpak van de jongerenorganisatie. Nanninga vindt dat die niet ver genoeg gaat en wil dat de jongerenafdeling van de partij helemaal wordt gesaneerd. „Onacceptabel dat mensen met dit soort denkbeelden in onze partij zitten en dat daar niet meteen keihard tegen wordt opgetreden.”

Europees Parlementslid Rob Roos gaat nog een stap verder en zegt dat hij liever ziet dat de jongerenpartij helemaal wordt opgedoekt. „Ik ben wars van alle vormen van racisme en antisemitisme. Persoonlijk had ik liever gezien dat we in één keer echt schoon schip hadden gemaakt”, twittert hij.

Nieuwe beschuldigingen

De jongerenorganisatie raakte al eerder in opspraak door racistische en antisemitische praat in chatgroepen. Begin mei werd een aantal FvD-leden om die reden uit de partij gezet of geschorst. Het Parool kwam gisteren met nieuwe beschuldigingen op basis van screenshots van WhatsApp- en Instagram-berichten.

Het bestuur van de jongerenpartij reageerde geschrokken en pakte een aantal betrokkenen hun baantje binnen de organisatie af. Voorzitter van de jongerenafdeling, Freek Jansen, benadrukte in een schriftelijke verklaring dat „racisme en antisemitisch gedachtengoed geen plaats heeft in onze vereniging”. Ook vroeg het bestuur een aantal prominente FvD’ers te helpen onderzoeken hoe herhaling „in de toekomst beter kan worden voorkomen”.

Lees ook: Diepste zwembad ter wereld dit weekend geopend in Polen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bestuur jongerenvereniging FvD trekt zich tijdelijk terug om extreemrechtse uitlatingen
Sluiten