Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 7 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

COC wil excuus van Thierry Baudet: ‘Homo is geen scheldwoord’

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet maakte afgelopen week een NPO-journalist uit voor ‘homo’. Het COC Nederland is boos over Baudet z’n woordkeuze en eist een excuus.

EenVandaag-journalist Joost Vullings had eerder een akkefietje met Baudet. De journalist weigerde de politicus een hand te geven. Dit omdat handen schudden volgens de coronaregels nog steeds niet mag. Baudet vindt echter van wel. En noemde de journalist daarom „homo”.

COC wil excuus voor schelden met ‘homo’

En dat stuit tegen de borst bij LGBTQ+ belangenvereniging COC. „Politici hebben een voorbeeldfunctie”, benadrukt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. Het geeft dan ook een zeer slechte boodschap aan onze jeugd als een politicus homo als scheldwoord gebruikt. Woorden doen er toe en homo is geen scheldwoord”, stelt de voorzitter. Daarom is volgens het COC een „excuus vanuit Baudet zeker op z’n plaats”.

In podcast De Stemming vertelde Vullings afgelopen week over het voorval.  Zo legde hij uit dat Forum-leden „proactief hun hand uitsteken, want ze willen dat je hem schudt”. De journalist was afgelopen week in het Tweede Kamer-gebouw en kwam daar Baudet tegen. Vullings vertelt dat hij de politicus een boks wilde geven, maar dat de FvD-leider dat niet waardeerde. Daarna noemde Baudet de EenVandaag-journalist „homo”. Vullings vond de reactie van FvD-leider vooral raar. „Het is wel heel obstinaat om gelijk maar ‘homo’ te roepen als iemand geen hand wil geven.”

FvD-leider Thierry Baudet vaker onder vuur

Eerder dit jaar kwamen app-gesprekken van Thierry Baudet op straat te liggen waarin homofobe en racistische uitspraken te lezen waren. Vanwege die berichten tussen hem en zijn partijgenoten lag hij behoorlijk onder vuur. Het tijdschrift EW bracht dat nieuws in februari naar buiten. Weer eerder raakte de jongerenpartij van FvD in opspraak vanwege antisemitische berichtjes in Whatsappgroepen.

Op de ‘homo-uitspraak’ en de oproep van het COC wilde Forum voor Democratie nog niet reageren. Ook op Twitter liet Baudet nog niet van zich horen.

Jan Roos en Dennis Schouten verliezen Roddelpraat-zaak tegen Televizier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
COC wil excuus van Thierry Baudet: ‘Homo is geen scheldwoord’
Sluiten