Judith Tielemans
Judith Tielemans Opvallend 5 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet maakt journalist uit voor homo

NPO-journalist Joost Vullings zegt dat Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet hem afgelopen week heeft uitgemaakt voor ‘homo’. De parlementariër zou dit hebben gedaan nadat de journalist weigerde hem de hand te schudden omdat dat volgens de coronaregels niet mag.

Dit maakt de NPO-journalist bekend in de podcast De Stemming. Hij maakte afgelopen week een rondje door het complex waar de Tweede Kamer nu huist vanwege een grote verbouwing. „Als je bij Forum rondloopt, komen ze allemaal naar buiten en steken heel provocatief hun hand uit, want ze willen dan dat je hem schudt”, vertelt de journalist van EenVandaag.

Ook Thierry Baudet kwam zijn kamer uit. „Ik wilde zijn hand beantwoorden met een boks, maar dat wilde hij niet. ‘Homo’, zei hij meteen tegen me.” Vullings vond dit een rare reactie, voegt hij daar aan toe. „Het is wel heel obstinaat om gelijk maar ‘homo’ te roepen als iemand geen hand wil geven.”

De partijleider van FVD is al vaker ook onder vuur komen te liggen omdat hij zich in app-gesprekken met partijgenoten regelmatig homofoob zou hebben uitgelaten. Ook antisemitische en nazistische uitingen zijn vorig jaar voorbij gekomen in een whatsappgroep, waarvan Het Parool screenshots heeft ingezien.

Dat Baudet zich niks aantrekt van de coronaregels is ook te zien tijdens het protest in Amsterdam, waar hij zich tussen de mensenmassa wurmt om zich uit te spreken tegen de coronamaatregelen.

Thierry Baudet negeert coronaregels

Ook tijdens de verkiezingstijd kwam de leider van Forum voor Democratie vaak in het nieuws, waarbij hij duidelijk geen afstand hield van anderen. Zo werd hij op Urk handenschuddend en omhelzend op de foto gezet, terwijl de partijleider zich gedroeg alsof er geen coronavuiltje aan de lucht hing. Het leverde hem een storm aan reacties op én een boete.

De politicus moest een coronaboete betalen van 95 euro voor zijn optreden op Urk in februari van dit jaar. Omdat Baudet geen anderhalve meter afstand tot zijn omstanders hield én er ook beelden van deelde op Twitter, kon een strafrechtelijke reactie niet uitblijven, aldus het Openbaar Ministerie.

Volgens een woordvoerder van de politicus vond Baudet het „100 procent waard om weer even te leven op Urk. Zoveel mensen snakken er net zoals hij naar om weer terug naar het oude normaal te gaan”.

In uitgelekte WhatsApp-berichten, die Het Parool in handen heeft, blijkt dat Thierry Baudet de intelligentie van witte mensen superieur vindt aan die van latino’s en afro-Amerikanen. Over het IQ schrijft Baudet: „Blank 110, Hispanic 90, Afro 75. Of iets dergelijks”, meldt EW in februari van dit jaar, dat het interne FvD-berichtenverkeer inzag.

10.000 mensen bij protest op de Dam, gemeente vraagt niet te komen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet maakt journalist uit voor homo
Sluiten