Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 14 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Cartoonist Ruben Oppenheimer geeft bij Op1 tekst en uitleg na kritiek op Kaag-cartoon

Cartoonist Ruben Oppenheimer plaatste op 11 september een cartoon van Sigrid Kaag die op een bezem twee Mark Rutte-achtige torens binnenvliegt. En dat viel bij veel mensen niet goed. Onder meer uit de politiek kreeg hij kritiek. Gisteravond schoof hij aan bij Op1, waar hij uitleg kwam geven.

Hieronder zie je de cartoon waar het om gaat, die verscheen in het NRC:

Ruben Oppenheimer bij Op1 vanwege Kaag-cartoon

De cartoonist moet dus tekst en uitleg komen geven, nadat onder meer demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven kritiek uitte. Op1-presentatrice Nadia Moussaid begint het ‘verhoor’ door te vragen wat ‘de mensen’ moeten zien in deze cartoon. „Ik vind het eigenlijk altijd een zwaktebod als je moet gaan uitleggen wat mensen in een cartoon ‘moeten’ zien”, begint Oppenheimer. Hij stopt namelijk meerdere lagen in zijn cartoons, en hoopt dan dat er iets klikt in de hersenen van mensen. Van Engelshoven zei gisteren bij Goedemorgen Nederland dat ze de cartoon seksistisch vond, omdat een vrouw met een sterke mening vaak wordt afgebeeld als heks. Dat begrijpt Oppenheimer niet.

„Zij ziet hier Twin Towers, heks – kortsluiting. Maar wat zij ook zou kunnen zien is: ‘Ik zie geen heks, ik zie een vrouw op een bezem’.” Moussaid onderbreekt hem: „Die zie je in het dagelijks leven niet veel, meestal zijn dat dan heksen.” Maar volgens Oppenheimer was dat zijn bedoeling niet, want dan had hij er wel een hoed en een zwarte kat bijgetekend. „Wat bedoelde je dan wel?”, springt Moussaid nogmaals in. „Wat je hier zou kunnen zien is een onneembare bastion, dat is het beeld dat ik van de Twin Towers heb, de lachende Rutte, de macht die zich onaantastbaar waant, die wordt aangevallen door een vrouw met een bezem.”

Volgens Oppenheimer is het niet zijn schuld dat mensen Kaag op een bezem koppelen aan een heks. Dat komt mede omdat Geert Wilders haar zo noemt. „Eigenlijk geeft ik Kaag hier een simpel wapen om de macht ‘aan te vallen’. Je kunt een bezem ook zien als iets waar je schoon schip mee maakt”, vertelt hij bij Op1. „Tuurlijk speel ik met die heks-vergelijking, maar als je even verder kijkt, kun je ook de lachende Rutte zien, die er al 24, 53 jaar zit en zich onaantastbaar waant.”

Wil je de gehele uitzending van Op1 terugkijken? Dat kan hier.

Deze versoepelingen kunnen we verwachten tijdens de persconferentie van vanavond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Cartoonist Ruben Oppenheimer geeft bij Op1 tekst en uitleg na kritiek op Kaag-cartoon
Sluiten