Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Binnenland 17 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Zorg loopt leeg door werkdruk: ‘Zorgmedewerkers zijn op’

De zorg is in grote nood en de kans is groot dat het nog erger gaat worden. Voor de coronacrisis stond er al grote druk op de zorg en sinds de pandemie is dat alleen nog maar erger geworden. De FNV constateert een grote leegloop in de zorg.

Eerder dit jaar werd al meer duidelijk over de impact van corona op de zorg. In april pleitten de Federatie Medisch Specialisten en de beroepsvereniging voor verzorgenden en verpleegkundigen al voor begeleiding bij het herstel van zorgmedewerkers. Het aantal burn-outs in de sector was door de pandemie verdubbeld. In april zat zo’n 10 procent van de medewerkers om deze reden thuis.

Vertrekgolf zorg

Niet alleen zijn er enorm veel burn-outs, veel zorgmedewerkers stoppen er ook mee, omdat ze het niet meer aankunnen of niet meer willen. Uit onderzoek van FNV onder ruim 12.000 leden blijkt dat twee op de vijf zorgmedewerkers collega’s is kwijtgeraakt omdat ze opstapten. De jeugdzorg, de verpleeghuizen en de academische ziekenhuizen zagen de meeste mensen vertrekken.

De vakbond trekt de conclusie dat de zorg leegloopt. Zeker ook omdat één op de vijf mensen overweegt om zelf de zorg te verlaten. Waarom dit is, is niet lang raden. „Zorgmedewerkers zijn op”, zegt FNV-bestuurder Bert de Haas. „Al voor de pandemie was de werkdruk enorm hoog en dat is door corona nog eens verergerd. Heel veel momenten om bij te tanken hadden veel werknemers niet.”

Oplopende wachtlijsten ‘zorgelijk’

Niet alleen heeft het grote vertrekgehalte het effect dat de druk nog eens toeneemt, het zorgt er ook voor dat wachtlijsten oplopen en veel zorg wordt uitgesteld. Er worden zelfs hele afdelingen gesloten. De FNV vindt bovendien dat de toename van de wachtlijsten „zorgelijk” is.

Medewerkers die door blijven strijden hebben vaak met te weinig collega’s te veel mensen te verzorgen. Ook kunnen ze amper verlof opnemen om eens op adem te komen. Volgens het FNV-rapport ervaren ze wel meer steun en erkenning vanuit de samenleving, wat ze graag willen behouden na de pandemie.

600 miljoen

De Tweede Kamer wil overigens dat het kabinet 600 miljoen euro extra overmaakt naar de zorg om de zorgsalarissen omhoog te krijgen. Het parlement wil het zorgpersoneel op die manier ondersteunen en hoopt daarmee de leegloop terug te dringen of zelfs te stoppen.

Tweede Kamer wil uitzondering: geen coronapas op het terras

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.