Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 17 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Tweede Kamer wil uitzondering: geen coronapas op het terras

Bij élk horecabezoek je coronapas laten zien? Niet als het aan de Tweede Kamer ligt. Zij willen namelijk een uitzondering voor op het terras. Het kabinet wil de pas echter wel voor de hele horeca verplichten, zowel binnen en buiten. Dat vindt het parlement dus niet nodig. Dat komt omdat de kans op een coronabesmetting buiten veel kleiner is.

Gisteren stond er een coronadebat op de planning in de Tweede Kamer. Dat duurde van ‘s middags tot laat in de avond. Op 25 september verandert er namelijk een hele hoop, vertelden demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge ons dinsdag. De coronapas was zo goed als het hoofdonderwerp. In de samenleving stuitte de maatregel op heel wat weerstand.

Mogelijk geen coronapas op terras

Een groot deel van de Kamer betwijfelt of de invoering van de coronapas wel nodig en wenselijk is. Toch haalde een motie van Geert Wilders waarin de regering werd gevraagd om overal van de maatregel af te zien, het niet.

De Tweede Kamer heeft op meer punten aanpassingen van het beleid gevraagd. Zo wil een meerderheid dat bij sport- en cultuurverenigingen wel nog eten en drinken verkocht mag worden. Mensen gaan daar niet naartoe om uitgebreid aan tafel plaats te nemen, dus het heeft meer weg van afhalen, redeneert het parlement.

2G-beleid

Het parlement sprak zich ook expliciet uit tegen het zogenoemde 2G-beleid, hoewel het kabinet daar nu voor zover bekend nog helemaal geen plannen voor heeft. Zo’n beleid houdt in dat alleen mensen die gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn van een coronabesmetting een toegangsbewijs kunnen krijgen. Dan kun je dus niet testen om een groen vinkje te krijgen.

Dat is anders dan de coronapas die we nu in Nederland gebruiken, in de CoronaCheck-app. Als je nu negatief test, krijg je namelijk ook een groen vinkje. Ben je niet besmet geweest en wil of kun je je niet laten vaccineren, is dat de enige manier om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de horeca.

Wel zit er een fout in het systeem van de CoronaCheck-app. Volledig gevaccineerde mensen die positief testen bij de GGD behouden hun groene vinkje. Dat was al langer bekend, maar nu blijkt dat het ministerie van Volksgezondheid daar niks tegen kan doen. „Het is wat het is”, zei een woordvoerder.

https://www.metronieuws.nl/geld-carriere/2021/09/de-spaarrekening-jan-26/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.