Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 10 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

De Jonge: ‘Niet vooruitlopen op versoepelingen, afschaffen mondkapjesplicht in ov kan kwetsbaren treffen’

Staan ons bij de volgende persconferentie versoepelingen te wachten? Daar wil het kabinet nog maar weinig over zeggen. Dinsdag 14 september kruipen demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge weer achter de microfoon, maar vooruitlopen op mogelijke versoepelingen willen ze niet.

Dat gaat met name over mogelijke versoepelingen waar de evenementenbranche iets aan heeft. Morgen staat weer een groot protest van Unmute Us op de planning, maar De Jonge wil eerst het advies van het Outbreak Management Team afwachten. Wel erkent hij „dat de pijn in die sector heel erg groot is”.

Mogelijke versoepelingen voor de evenementenbranche

Ook Ingrid van Engelshoven, cultuurminister, zegt de sector „heel goed” te begrijpen. „Want het is natuurlijk voor heel veel musici gewoon een hele moeilijke tijd. En ik snap het zeker van de popsector. Die verlangen naar hun publiek, die verlangen naar het podium.” Ze zegt met de sector in overleg te zijn over de mogelijke versoepelingen die komende week worden aangekondigd.

Volgens De Jonge was het onvermijdelijk dat na „de discopiek” van afgelopen zomer „eventjes op de rem” is getrapt. Het festivalseizoen is daardoor goeddeels mislukt. Van Engelshoven wijst erop dat bij het besluit vooral de opmars van besmettelijkere Delta-variant een rol speelde. Minister Stef Blok van Economische Zaken zegt „net als heel Nederland” te hopen dat de maatregelen zo snel mogelijk versoepeld kunnen worden. „Maar we moeten tegelijkertijd wel zorgen dat het virus eronder blijft”.

Nieuwe persconferentie

Zondag komt het kabinet weer bijeen in het Catshuis, om te praten over de coronamaatregelen. Dinsdag nemen ze dan een besluit over mogelijke versoepelingen vanaf 25 september. Bij de meest recente persconferentie zei Rutte te hopen dat rond die datum de anderhalve meter in de hele samenleving losgelaten kan worden. Vorige week voegde De Jonge daaraan toe dat ook gekeken wordt of coronatoegangsbewijzen breder ingezet kunnen worden. Onlangs pleitte een Limburgs ziekenhuis nog tegen verdere versoepelingen. Bij hen staat de reguliere zorg onder grote druk.

Het aantal bezoekers dat evenementen nu nog mogen toelaten, is gekoppeld aan de mogelijkheid om afstand te bewaren en de vraag of mensen getest, van corona genezen of gevaccineerd zijn. Daarnaast is er ook nog een onderscheid tussen zogenoemde geplaceerde en ongeplaceerde evenementen. Daarmee wordt bedoeld of mensen een vaste zitplaats hebben.

Mondkapjesplicht in het ov

En dan is er nog de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Bijna de enige plek waar je het kapje nog verplicht op moet doen. NS-directeur Marjan Rintel zei woensdag op BNR Nieuwsradio dat „niemand” dat meer begrijpt. Maar volgens De Jonge moet zij niet „hink-stap-sprong” pleiten voor het schrappen daarvan.

Dat ligt volgens de zorgminister vooral aan de gevolgen dat dat kan hebben voor mensen die zich „extra kwetsbaar voelen”. Zeker omdat het ook om mensen gaat die soms afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Hij zei er dinsdag pas een besluit over te willen nemen na advies van het Outbreak Management Team.

„Ik denk dat de NS zich daar ook rekenschap van moet geven. Als je weer als haringen in een ton in de trein zit, met name mensen die wel gevaccineerd zijn, maar een toch zwakke immuunrespons hebben, het eigenlijk wel prettig vinden dat ze niet tegen iemand aan geplakt staan die ze de hele tijd in de nek staat te aerosolen.” De minister erkende dat zij zelf wel een mondkapje op zouden kunnen doen, maar wees erop dat mondkapjes vooral helpen als mensen die anderen kunnen besmetten een mondkapje dragen.

Jinek en Op1 scoren steeds minder, maar één ding valt kijkers op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.