Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 7 sep 2021

Reguliere zorg Limburgs ziekenhuis loopt vast: ‘Geen verdere versoepelingen’

De ‘turbomotor’ in de ziekenhuizen loopt vast. Reguliere zorg moet worden afgeschaald en aan inhaalzorg komen de ziekenhuizen niet meer toe. Daarvoor waarschuwt het Limburgse ziekenhuis Zuyderland, dat het kabinet oproept geen extra versoepelingen door te voeren als het om de coronamaatregelen gaat.

Zuyderland heeft vestigingen in Heerlen en Sittard. Het ziekenhuis wil dat de demissionaire regering meer drang op vaccineren zet. Dit in tegenstelling tot versoepelingen van de coronamaatregelen die iedereen maandag, tijdens volgende corona-persconferentie, verwacht.

Open brief over versoepelingen coronamaatregelen

Ziekenhuizen moeten worden geholpen bij het beter belonen van het personeel om verdere uitstroom van zorgmedewerkers te voorkomen. Want de zorgmedewerkers zijn „teleurgesteld en moe”. Bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland schrijft dit vandaag in een open brief. Hij wijst erop dat 90 procent van de coronapatiënten in de ziekenhuizen niet (volledig) gevaccineerd is. „Op dit moment is het voor veel ziekenhuizen al pompen of verzuipen”, aldus Jongen. Een kwart tot een derde van de ic-capaciteit in Zuyderland is bezet door coronapatiënten. „Dat zal na thuiskomst van alle vakantiegangers, het herfstweer en het verder openen van de maatschappij verder toenemen”, vreest hij. Jongen geeft in een video op de website van het ziekenhuis ook een korte toelichting op zijn ‘noodoproep’.

Talloze operaties moeten nog ingehaald

Ook moet een enorme zorgachterstand worden ingehaald, aldus Jongen. Landelijk gaat het volgens het RIVM om 170.000 tot 210.000 operaties, bij Zuyderland om vele duizenden. Er is te weinig personeel om daarnaast andere zorg in te halen. Het personeelstekort wordt volgens Jongen vooral veroorzaakt door veel uitstroom van gekwalificeerde en goed opgeleide mensen. Volgens de bestuursvoorzitter zijn „onze medewerkers en artsen emotioneel en fysiek moe en leeg. In de afgelopen anderhalf jaar hebben ze volle bak en onder hoge druk met zwaar zieke patiënten hebben gewerkt”.

Tel daarbij op de „onmogelijke cao-onderhandelingen” met de vakbonden die forse salaris- en arbeidsvoorwaardenverbeteringen eisen, aldus Jongen. Voor loonsverhoging is in de ziekenhuisbudgetten maar zeer beperkt ruimte, schrijft hij. Jongen vraagt de regering om meer geld „om ons personeel te laten zien dat de extra zware en blijvende belasting door de Covid-pandemie door de samenleving wordt gezien en gewaardeerd”. Alleen zo kan volgens hem een verdere uitstroom van personeel uit de zorg worden voorkomen.

Persconferentie over (eventuele) versoepelingen

Maandag om 19.00 uur is de volgende persconferentie over (eventuele) versoepelingen van de huidige coronamaatregelen. Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge gaan dan mogelijk in op festivals en de situatie op scholen. Het Outbreak Management adviseert hen deze week om bij coronabesmettingen niet meer complete klassen naar huis te sturen.

Voor- en tegenstanders coronabewijs bij Jinek: ‘Discriminatie of oplossing coronacrisis?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Reguliere zorg Limburgs ziekenhuis loopt vast: ‘Geen verdere versoepelingen’
Sluiten