Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 10 sep 2021

Tip voor een uitje: Remastered, Hollandse Meesters in een digitale wereld onder de Erasmusbrug

Op zoek naar een uitje, maar dan ook echt een verrássend uitje? Dan is Remastered wat Metro betreft een goede tip. Onder de Erasmusbrug in Rotterdam vind je namelijk de Hollandse Meesters. Boe, bah, saai, horen we je al denken, vooral als je wat jonger bent. Die oude schilderwerken, want wat is daar nou boeiend aan?

Nou, veel! Deze Hollandse Meesters zijn namelijk ‘Remastered’, net als de grootste dj’s op aarde met oude platen doen. Remastered is de naam van een uur durende audiovisuele experience die allesbehalve saai is. Dansen op de beat van Mondriaans Victory Boogie Woogie. Mediteren op de penseelstreken van Vincent van Gogh. En meelopen met de optocht van Jeroen Bosch. Als nieuwe meesters oude meesters bewerken ontstaat er een verrassend nieuw digitaal universum. Zo blijkt in de gisteravond officieel geopende experience.

Al 10.000 bezoekers zagen de nieuwe oude Hollandse Meesters

Remastered is al een aantal weken ‘onofficieel te bezoeken’. Om op dat saai terug te komen: in dit geval is het blijkbaar vooral heel cool als je er bent geweest. Jong, oud en hele gezinnen vinden het Willemsplein onder de Erasmusbrug. Deze week werd nog voor de echte opening de 10.000e bezoeker verwelkomd. Al die duizenden beleefden al een avontuur met een watervaldeur. Zij lieten een eigen UFO vliegen op een enorm LED-scherm. Zij hadden interactie met vissen in de oceaan en voeren over de wolken. En dat allemaal ‘in’ die Hollandse Meesters in een nieuw jasje natuurlijk. Je kunt overigens niet  zo lang als je zelf wilt in de experience blijven. Elke show duurt een uur en dat tien keer per dag.

Remastered Hollandse Meesters 2
Dansen in Victory Boogie Woogie. Foto: Remastered

DJ Sam Feldt opende Remastered

DJ Sam Feldt kwam gisteravond naar Rotterdam om Remastered te openen. Feldt, die optrad voor de VIP-gasten, heeft de openingstrack van het spektakel voor zijn rekening genomen. „Ik koos voor de opening met Jeroen Bosch. Ik wilde zijn werk namelijk omvormen tot een toverwereld.” Naast Sam Feldt werkten Nederlandse digitale studio’s aan Remastered mee. Onder meer Woodwork, Y=f(X) lab, YiPP en Studio Smack versleutelden wereldberoemde schilderijen van Nederlandse bodem tot een nieuwe digitale wereld.

Remastered, niets is wat het lijkt

Wie Remastered bezoekt, ziet in de ruime ontvangsthal op een gigantisch groot LED-scherm luchtballonnen, helikopters, UFO’s en raketten van links naar rechts en van onder naar boven bewegen. Soms gaan het snel, soms langzaam. Niet een is hetzelfde. Ze zijn allemaal gemaakt door eerdere bezoekers van Remastered. Eigenlijk beleef je een experience waar niks is wat het lijkt. Wanneer je de hal verlaat moet je onder een watervaldeur door, loop je door een doolhof en kom je in allerlei wonderbaarlijke werelden terecht. Waarin je ‘zwemt’ met een school vissen, of waar je in een houten vissersbootje op de wolken kunt varen.

Remastered Hollandse Meesters 3
Je ogen uit kijken onder de Erasmusbrug in Rotterdam. Foto: Remastered

Uiteindelijk kom je in de wereld van de oude meesters terecht. Bosch, Bruegel, Vermeer, Rembrandt, Van Gogh en Mondriaan, je herkent ze vast. Allemaal zijn ze door nieuwe meesters, de eerder genoemde digitale studio’s, bewerkt. Je ziet niet alleen een interpretatie van bijvoorbeeld De triomf van de dood of De Sterrennacht. Tijdens dit uitje voel je de schilderijen ook. Je hoort ze en ervaart de kunstwerken 2.0.

Remastered Hollandse Meesters Erasmusbrug 4
Varen over de wolken. Foto: Remastered

Vorm van entertainment die zal groeien

„Wij geloven dat deze nieuwe vorm van entertainment de komende jaren zal groeien in aantallen en grootte”, zegt Robin Groenveld. Hij is een van de oprichters van Remastered. „We hebben geprobeerd om een expositie en een evenement te mixen.” Marvin Koppejan werkte aan Remastered mee als Creative Director van digitale studio Woodwork. Hij zegt: „We hebben een technologie bedacht die nog niet bestond. En uitgevonden hoe het werkt in zo’n ruimte. Het moest niet alleen technisch uitzonderlijk zijn, maar ook uitzonderlijk mooi om te ervaren.” Overigens, dat gebeurt nergens met bordjes met tekst en uitleg. Ervaren is het dus letterlijk.

Robin Groenveld, die ook de spektakelstukken van De Vrienden van Amstel LIVE! bedacht, is trots na de eerste periode. „Ik kan met trots zeggen dat het storm loopt. We zijn begonnen met zeven shows per dag, maar hebben dat aantal al opgeschroefd naar tien. Bijna alle shows van Remastered zijn uitverkocht.”

Remastered vind je onderaan de Erasmusbrug in Rotterdam, op Willemsplein 79. Meer informatie en tickets vind je hier. (Donderdag 16 september heeft Metro een kaarten-winactie voor de experience).

Aiko Mila Beemsterboer speelt Anne Frank: veel druk, want je ziet een andere Anne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tip voor een uitje: Remastered, Hollandse Meesters in een digitale wereld onder de Erasmusbrug
Sluiten