Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 10 sep 2021

Is de ontgroening van de studentenvereniging nog van deze tijd?

Het nieuwe studiejaar is weer begonnen en daarmee komen ook ontgroeningen van studentenverenigingen weer ter sprake. De afgelopen dagen kwamen de mishandelingen bij een Amsterdamse vereniging veel in het nieuws. Studenten keuren de wandaden bij ontgroeningen af, maar begrijpen nog steeds waarom sommigen lid worden, blijkt uit onderzoek.

Vorige week haalden oud-leden van de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. hard uit over de ontgroeningen bij het corps. Hieruit bleek dat bepaalde disputen zich enorm misdragen en nieuwe leden (feuten) extreem vernederen, slaan en schoppen. De oud-leden deelden hun beklag in een brief. Het corps besloot de ontgroeningen helemaal te stoppen na de geweldsincidenten en de betrokken disputen zijn geschorst.

Ontgroening bij studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V.

Het Amsterdamse A.S.C./A.V.S.V. heeft 35 disputen en claimt de grootste studentenvereniging van Nederland te zijn. Zes daarvan zijn nu geschorst, allemaal zijn dit mannendisputen. Zelf noemt de Senaat van de vereniging het „een wonder dat niemand als gevolg van dit handelen is opgenomen in het ziekenhuis”. Vanwege de zwijgcultuur zou de Senaat niet op de hoogte zijn geweest van deze misstanden.

Woensdag verscheen in de uitzending van Op1 oud-lid Jessica Broekhuis. Zij maakte in haar studententijd in 1985 geen misstanden mee en schreef in Volkskrant een column over de studentenvereniging. „Een kleine groep verpest het voor de meerderheid”, vertelde ze bij Op1. Volgens haar is het jarenlang goed gegaan in Amsterdam met ontgroeningen. Presentator Jort Kelder vindt dat bij sommige clubjes dingen er nu eenmaal bijhoren. „Het is geen groot geheim dat dit soort dingen gebeuren.”

Ontgroeningen afschaffen

Maarten van Rossem zat zelf ooit bij een studentenvereniging maar vertelde bij Op1 dat de groentijd „afgeschaft moet worden”. Volgens hem is het systeem gebaseerd op het „pesten en vernederen van onzekere mensen”. Het ontbreekt volgens hem aan toezicht.

Studieplatform StudeerSnel deed onderzoek onder ruim 800 studenten over ontgroeningen. Daaruit blijkt dat ruim 60 procent van de studenten het terecht vinden als dispuutsontgroeningen worden afgeschaft. Van de ondervraagden die zelf lid zijn, is dit 41 procent. Maar over één ding zijn vrijwel alle studenten het eens: 90 procent van hen veroordeelt verenigingen die lichamelijk of psychologisch over de streep gaan.

Toch blijft studentenvereniging populair

Verenigingen als Vidicat of Minerva kwamen al vaker in het nieuws. Jort Kelder sprak in Op1 dat „er nog nooit zoveel nieuwe leden zich aanmeldden als nu. Het maakt ze alleen maar aantrekkelijker”.

Marnix Broer is CEO van StudeerSnel was zelf ooit lid van een studentenvereniging. „Rondom ontgroeningen hangt vaak een zweem van geheimzinnigheid. Voor veel studenten zorgt dit misschien voor een soort aantrekkingskracht. Maar door de recente excessen is er begrijpelijkerwijs weerstand gekomen.”

Toch blijkt uit het onderzoek van StudeerSnel dat 90 procent van de ondervraagden nog steeds begrijpt waarom studenten lid worden. Broer blijft de studentenvereniging „een leuk onderdeel van het studentenleven vinden en een mooie manier om snel nieuwe mensen te leren kennen.” In de uitzending van Op1 noemde psychiater Esther van Fenema het „groepsgevoel, de huidige pandemie en eenzaamheid onder jongeren” reden voor het verenigingsleven. En ook uit het onderzoek blijkt dat ook redenen als „een band voor het leven” en „slim voor je carrière” mee te spelen.

Student financieel afhankelijk van mama en papa door leenstelsel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Is de ontgroening van de studentenvereniging nog van deze tijd?
Sluiten