Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 15 sep 2021

Bioscopen Vue en Pathé gaan coronapas vragen, Twitter gaat los: ‘Boycotten’

Na de persconferentie van gisteravond wordt het coronabewijs ook voor een bioscoopbezoek noodzakelijk. De NVBF, de brancheorganisatie voor bioscopen, roept het kabinet op hun regels te herzien. Ondertussen laten bioscopen Pathé en Vue weten dat de coronapas ook bij hen geldt.

Bijna twee weken terug kondigde de NVBF al aan dat zij toegangsbewijzen voor bioscopen niet zagen zitten. De brancheorganisatie vreest voor een omzetdaling van zo’n 70 miljoen euro. Voor bioscopen geldt vanaf de 25ste dat bezoekers alleen met een coronabewijs naar de film mogen. Ook krijgen zij vanaf 1 oktober geen extra financiële steun meer.

‘Coronabewijs gaat niet werken voor Bioscopen’

NVBF- directeur Gulian Nolthenius verwacht dat minder bezoekers door het coronabewijs naar de bioscoop gaan. „Coronatoegangsbewijzen werpen simpel gezegd een enorme (bezoekers)drempel op.” Ook vertelt hij dat juist nu de steunpakketten nog hard nodig zijn. „Dit vanwege het loslaten van de 1,5 meterbepaling en het invoeren van de coronatoegangsbewijzen.” Mochten bioscopen niet met de coronapas willen werken, mogen zij niet meer dan 75 bezoekers in het pand laten. De NVBF roept de Tweede Kamer op om de kabinetsplannen te stoppen.

In een brandbrief die de branchevereniging eind augustus naar de Kamer stuurde, legt de NVBF uit dat een bioscoop meerdere zalen heeft. „Een behoorlijke filmzaal met 420 stoelen kan op dit moment rond de 165 bezoekers per filmzaal ontvangen”, staat in de brief. Bioscopen hebben zo’n zes tot veertien zalen beschikbaar. Zonder coronabewijs is 75 mensen per bioscoop dus een behoorlijke daling in bezoekersaantallen. Ook verwijst de organisatie in de brief naar onderwijslocaties, waar wel meer dan 75 mensen bijeen mogen als zij 1,5 meter afstand houden.

Pathé en Vue onder vuur

De NVBF kaart in de brief problemen aan, die ook de horeca voorziet. Personeelstekorten, drempelverhogend en tijdrovende controles. De organisatie ziet het liefst dat de oude situatie met 1,5 meter afstand in stand blijft. In Frankrijk blijkt het bioscoopbezoek na invoering van de coronapas met 41 procent gedaald en in Italië is dat 60 procent.

Gister reageerde bioscoop Pathé op de vraag van een twitteraar. Daarin vroeg een bezoeker zich af of Pathé meedoet aan medische apartheid. Eerder dit jaar claimde de bioscoop dat ze een bezoek graag laagdrempelig wilden houden. Maar nu laat Pathé weten zich aan de regels van de overheid te houden en dus ook bioscoopgangers om een coronabewijs te vragen.

En daar barstte een twitterstorm los. Online roepen sommige twitteraars op om Pathé te boycotten en eventueel een abonnement op te zeggen. Anderen steunen de bioscoop die volgens hen „slechts de regels opvolgt”. Inmiddels heeft ook Vue laten weten het coronabewijs te vragen voor een bioscoopbezoek.

 

Frankrijk ging voorop met coronapas, maar wat deed dit met de vaccinatiegraad?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bioscopen Vue en Pathé gaan coronapas vragen, Twitter gaat los: ‘Boycotten’
Sluiten