Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 15 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Horecaondernemers fel tegen coronapas: ‘Letterlijk met de rug tegen de muur’

Een coronapas laten zien, élke keer als je naar de horeca gaat. Dat is voor veel mensen een te grote moeite. Zeker als je niet gevaccineerd bent, en dus steeds moet testen. Maar voor horecaondernemers werpt dit nog een veel grotere drempel op. Er zijn dan ook maar weinig ondernemers die voorstander zijn van het bewijs. En dat komt vooral door personeelstekorten.

Geert Blenckers, eigenaar van een dozijn horecalocaties in Brabant, vooral nachthoreca, is dan ook „fel tegenstander” van de coronapas. „Net als al mijn collega’s, eigenlijk. De horeca kan zich heel moeilijk vinden in deze maatregel. Wel zit er natuurlijk onderscheid tussen een lunchroom, hotel, restaurant en bijvoorbeeld de nachthoreca. Bij ons wringt vooral de sluitingstijd van 00.00 uur.” Hier lees je wat er allemaal gaat veranderen vanaf 25 september.

Coronapas in de horeca

Tegenstander dus van de coronapas, maar nog feller tegenstander van de vroege sluitingstijd. „Als we gewoon tot 04.00 uur open mochten zijn, was het prima werkbaar. Bij nachthoreca staat toch al een portier, die dan net zo goed ook de QR-code kan scannen. Sterker nog, met een latere sluitingstijd konden we waarschijnlijk gewoon normale omzet draaien.”

Maar de combinatie van de coronatoegangsbewijzen én de vroege sluitingstijd zorgt ervoor dat de zaken van Blenckers „sowieso verlies” gaan draaien. „Het is een utopie om te denken dat de mensen die normaal pas om 00.00 uur binnenkomen, er nu al om 21.00 uur zullen zijn. Mensen gaan dat gewoon niet doen, dat weten we.”

Wat er in de komende weken gaat gebeuren, is nog een vraagteken. Bar weinig horecaondernemers hebben zich namelijk uitgesproken voor de coronapas. „We horen rond ons heel veel protest, dus we wachten het af”, zegt de horecabaas. „Voor lunchrooms, restaurants en dergelijke is het niet te doen om íedereen op het terras en alle mensen binnen te checken. Er is al een enorme personeelscrisis, waar moeten we de mensen vandaan halen? Het is praktisch niet uitvoerbaar, maar het kabinet zegt ‘horeca, los het maar op’.”

‘Horeca, werk niet mee’

Michael Koster, eigenaar van restaurant ‘t Oliegeultje in Burghsluis (Zeeland), heeft zelfs alle andere horeca opgeroepen om niet mee te werken aan de coronatoegangsbewijzen. Metro sprak hem over zijn beweegredenen. „Ik ben zeker niet tegen vaccineren, want ik ben zelf ook gevaccineerd. Maar het is gewoon pure praktische onmacht. We moeten nu soms al dicht, of mensen weigeren omdat er te veel klanten zijn voor het aanwezige personeel.”

„De horeca wordt inmiddels overal voor gestraft”, aldus Koster. „Vier maanden lang was afstand houden voldoende, dus waarom nu opeens niet meer? Ik blijf die 1,5 meter afstand aanhouden, maar zie geen kans om ook nog de coronatoegansbewijzen te checken.”

Zijn oproep aan andere horeca om het coronatoegangsbewijs niet te controleren, heeft inmiddels als 16.000 mensen bereikt. De horecaondernemer krijgt veel mails binnen van mensen – zowel uit de horeca als particulieren – die hem steunen. „Dan zeggen ze bijvoorbeeld dat ze het zo goed vinden dat we dit doen. Maar anderen zeggen juist dat ze nu niet meer komen. Het is dus een beetje dubbel.”

https://www.facebook.com/oliegeultje/posts/4729097780443116

Eerder werd al bekend dat de gemeenten gaan controleren op zogenoemde ‘excessen’. Dat betekent dat ze langsgaan bij horeca waarvan al bekend is dat ze de coronapas niet controleren. Dus de kans dat ook Michael een bezoekje krijgt is „niet groot, maar heel groot”. „Die komen natuurlijk gelijk langs op de 25ste. Maar ik houd gewoon de 1,5 meter aan, dus wat mij betreft is er dan niks aan de hand. Dat heeft altijd gemogen. Het advies blijft ook: blijf thuis als je klachten hebt. Ik ga ervanuit dat mensen dat ook echt doen.” Als sluiting dreigt, gaat de horecaondernemer echter wel overstag.

‘Met de rug tegen de muur’

Ook Blenckers ziet geen andere optie dan gewoon maar mee te werken, als protestacties niks uithalen. „Uiteindelijk zullen we wel mee moeten werken, want een beetje omzet is beter dan niks. We staan letterlijk met de rug tegen de muur, wij moeten ons personeel ook betalen. Maar we horen meer oproepen om níet mee te werken, dan om wel mee te doen.”

Het pijnlijkste is dat vooral de nachthoreca „geen kans krijgt om geen verlies te draaien”. Blenckers: „Dit zijn helemaal geen versoepelingen, want we mogen nog steeds niet tot laat open én de QR-codes komen erbij. Daarnaast stopt het kabinet de steun binnenkort.”

Waarom Typhoon, Tim Douwsma en andere BN’ers tegen de coronapas zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.