Kristel van den Bergh
Kristel van den Bergh Binnenland 15 jul 2021

Wateroverlast zorgt in Limburg voor een heftige nacht, dit gebeurde er

Hoewel het KNMI inmiddels de code rood die in Limburg gold vanwege de hevige regenval en wateroverlast, heeft opgeheven, was afgelopen nacht erg onrustig. Zo werden verzorgingstehuizen een een hospice geëvacueerd, werden bruggen gesloten en schoot het Rode Kruis te hulp met opvang voor inwoners.

Volgens Rijkswaterstaat bereikte De Maas een hoogte die in de buurt komt van de overstromingen in 1993 en 1995. Toen zette de rivier bijna heel Limburg onder water.

Rode Kruis zorgt voor noodopvang

Hulpverleners van het Rode Kruis zijn heel de nacht bezig geweest met hulpverlening. Naar verschillende plaatsen zijn veldbedden gestuurd en ze overlegden met gemeenten en andere organisaties over waar welke hulp nodig is.

De Gemeente Gulpen-Witten kreeg vijftig veldbedden voor geëvacueerden. Een opvanglocatie in Valkenburg kreeg ook vijftig bedden en Simpelveld kreeg vijf bedden voor medewerkers van de gemeente.

Twee verzorgingshuizen en hospice ontruimd

In Valkenburg aan de Geul zijn twee verzorgingshuizen en een hospice ontruimd door het leger. Reden voor de evacuatie was dat dat de nutsvoorzieningen niet voor 100 procent werkten, door het hoge water. De veiligheidsregio laat weten dat de bewoners elders zijn ondergebracht.

Het wateroverlast daar kwam door de Geul, deze staat zo hoog dat straten overstromen. Het gemeentehuis in Valkenburg bleef de hele nacht open voor opvang van mensen in nood.

Voedseltekort dreigt in Valkenburg door hoog water

Er dreigt inmiddels een voedseltekort te ontstaan in Valkenburg, vanwege het hoge water. Dat zegt Burgemeester Daan Prevoo op L1 Radio.  „De hotels zitten vol met evacuees, maar de leveranties kunnen door het water Valkenburg niet bereiken.”
Daarnaast zitten er ongeveer 375 huishoudens zonder stroom. „Zij hebben geen werkende koelkasten meer, want die staan onder water. Die mensen hebben dus ook geen eten”, zegt de burgemeester.

Scholen en gemeentehuis Gulpen – wittem gesloten

Vandaag zijn de scholen in gemeente Gulpen-Wittem gesloten voor personeel en kinderen. Dit geldt voor alle peuter-opvanglocaties, de basisscholen en middelbare school Scholengemeenschap Sophianum.

Het oude schoolgebouw van Sophianum wordt ingezet als opvanglocatie voor mensen die een tijdelijk onderkomen nodig hebben. Het gemeentehuis van Gulpen-Wittem is vandaag gesloten, zo laat de gemeente weten in een tweet.

Gedwongen evacuatie kwetsbare ouderen Valkenburg

In Valkenburg aan de Geul zijn ouderen afgelopen nacht gedwongen geëvacueerd. Ook ouderen die weigeren hun woning te verlaten, moesten toch weg.

Dit gebeurde op noodbevel van de burgemeester, Daan Prevoo. In totaal zijn 0ngeveer 400 huishoudens ontruimd wegens het water, en omdat er door het water stroomstoringen zijn ontstaan.

Steunbetuigingen op Twitter

Het wateroverlast in Limburg zorgt voor een stroom aan steunbetuigingen op Twitter.

Naar verwachting valt er vandaag minder regen in Limburg. In de loop van de middag wordt het tijdelijk droog.

Schade na valwind Leersum zo groot dat gemeente kabinet om hulp vraagt

Vissen in Noord-Holland dreigen te stikken na ‘eens in duizend jaar’-hoosbui

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wateroverlast zorgt in Limburg voor een heftige nacht, dit gebeurde er
Sluiten