Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Tweede Kamer rekent kabinet te snelle versoepelingen aan

De Tweede Kamer vindt dat de grootscheepse versoepelingen eind juni te snel zijn doorgevoerd. De gevolgen ervan – veel besmettingen – zijn het demissionaire kabinet zijn aan te rekenen. Overigens riepen Kamer-partijen als PVV, FVD en Van Haga al langere tijd om diezelfde versoepelingen.

Met name de oppositie vindt een „inschattingsfout” waar het kabinet over spreekt, te zwak uitgedrukt. De excuses die premier Mark Rutte eerder deze week maakte, vallen wel in goede aarde. Veel partijen vragen zich echter af waar die precies voor gemaakt zijn. De excuses leken vooral gemaakt voor een ‘zeer matige persconferentie zonder zelfreflectie’. De Tweede Kamer wil bovendien weten wat het kabinet heeft geleerd van wat er is gebeurd.

‘Boosheid over snelle versoepelingen terecht’

Veel mensen zijn volgens de Kamer terecht boos nu er versoepelingen zijn teruggedraaid vanwege het snel gestegen aantal coronabesmettingen. Grote groepen jongeren zijn blootgesteld aan het virus en riskeren nu onnodig langdurige covid, stelden meerdere partijen. En evenementen- en horecabedrijven moeten weer (eerder) dicht terwijl die maandenlang juist zwaar gebukt gingen onder de coronamaatregelen. VVD-Kamerlid Aukje de Vries zegt dat het beter was, met de kennis van nu, om de versoepelingen meer gefaseerd door te voeren.

Coalitiepartijen maar ook veel oppositiepartijen als SP, PvdA, GL en PvdD wezen erop dat ze vooraf hebben gewaarschuwd voor de risico’s van een te snelle afschaling van de coronamaatregelen. „De strategie van het kabinet heeft gefaald”, aldus Maarten Hijink. Zijn SP wil dat het kabinet alle schade voor de nu getroffen bedrijven volledig vergoedt. Bovendien begrijpt de Kamer niet waarom het kabinet niet alle adviezen van de deskundigen in het Outbreak Management Team (OMT) heeft opgevolgd.

Meerderheid Kamer wilde versoepelingen, maar…

Een meerderheid van de Kamer steunde vorige maand de versoepelingen, ondanks de twijfels. PvdA’er Attje Kuiken spreekt van „een totale misrekening”. Zij stelt dat het de Kamer valt aan te rekenen dat er niet „harder is doorgebeten”. Veel partijen vragen zich ook af of de aanscherpingen nu voldoende zijn om het virus weer in te dammen. D66, PvdA en ChristenUnie willen daarom een wekelijks OMT-advies om de virussituatie nauwgezet te volgen.

Dat gebeurt. Het Outbreak Management Team (OMT) komt ook de komende tijd wekelijks bij elkaar om de coronasituatie te bespreken. Als er iets verandert in de adviezen, zullen ze dat laten weten. Dat kondigde demissionair premier Mark Rutte aan tijdens het coronadebat.

Aan de andere kant vinden PVV, FVD en Van Haga altijd al dat meer maatregelen van tafel konden. PVV-leider Geert Wilders vindt toch dat er „is geblunderd”. Hij verwijt het kabinet nu dat het veel te weinig aandacht schenkt aan het belang van een goede ventilatie. Mark Rutte ging met Wilders in een reactie mee: „Goede ventilatie wordt een basisregel bij de bestrijding van het coronavirus.” Ook andere partijen als CDA en ChristenUnie vragen daar al langer aandacht voor. Forum en Van Haga vinden de maatregelen helemaal niet nodig en trekken de motieven om die te treffen in twijfel.

‘Straks standaard coronatest bij elk festival, dat is veiliger’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.