Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 8 jul 2021

Parkeren? Dit zijn de 10 buurten met de meeste auto-inbraken

Parkeren en de volgende morgen allemaal glas naast je auto zien liggen. Horror, want je raam is ingeslagen. Hopelijk ben je dan geen spullen kwijt… In de ene wijk gebeuren auto-inbraken in ons land veel vaker dan de andere. Dit zijn de tien allerslechtste buurten om je vierwieler te parkeren.

Na het versoepelen van de coronamaatregelen gaan Nederlanders weer vaker met de auto op pad. Eén tip alvast: dan kun je maar beter niet parkeren in de binnenstad van Eindhoven (en parkeren levert al zoveel stress op). Nergens in Nederland sloegen auto-inbrekers van 2015 tot en met 2020 namelijk vaker toe dan in dit stadscentrum.

Onderzoek naar duizenden autoinbraken

Ook verschillende Rotterdamse en Utrechtse buurten blijken zeer onveilig om de auto te parkeren. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de meest recente politiegegevens. In het onderzoek van de vergelijkingssite werden de auto-inbraakcijfers van meer dan 5.000 Nederlandse buurten onderzocht. Incidenten blijken onevenredig verdeeld over delen van Nederland. Zo vindt de helft van alle auto-inbraken plaats in slechts 7,3% van de buurten.

Helft onveiligste buurten in Rotterdam

De top 10 buurten met de meeste auto-inbraken van 2015 tot en met 2020 zijn allemaal te vinden in Eindhoven, Rotterdam en Utrecht. Rotterdam staat zelfs vijf keer in deze lijst. Daar gaat ie..

Binnenstad (Eindhoven): 1849 auto-inbraken
Cool (Rotterdam): 1462
Stadsdriehoek (Rotterdam): 1434
Hoog-Catharijne NS en Jaarbeurs (Utrecht): 1288
Groot IJsselmonde (Rotterdam): 1156
Transwijk-Noord (Utrecht): 1025
Lange Elisabethstraat, Mariaplaats e.o. (Utrecht): 991
Vreewijk (Rotterdam): 891
Zamenhofdreef e.o. (Utrecht): 819
Blijdorp (Rotterdam): 783 auto-inbraken

Parkeren toch ook onveilig in Amsterdam

Amsterdam ontbreekt volledig in bovenstaande reeks onveilige buurten om te parkeren. Maar: schijn bedriegt. Wanneer het aantal auto-inbraken van 2015 tot en met 2020 wordt afgewogen tegen de landoppervlakte van een buurt, wordt een ander beeld geschetst. Dan blijken juist Amsterdamse buurten over het algemeen – relatief gezien – het onveiligst om de auto te parkeren. Zo zijn 22 van de 25 buurten met de meeste auto-inbraken per hectare (10.000 m2) te vinden in de hoofdstad.

De top 5 ziet er als volgt uit:

Oude Kerk e.o. (Amsterdam): 76,3 auto-inbraken per hectare
Nieuwendijk Noord (Amsterdam): 65,5
Groenmarktkade Buurt (Amsterdam): 64
Gouden Bocht (Amsterdam): 58,8
Lange Elisabethstraat, Mariaplaats e.o. (Utrecht): 58,3

Alle informatie over auto-inbraken in jouw buurt en elders vind je hier.

Elke week leuke dingen winnen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Parkeren? Dit zijn de 10 buurten met de meeste auto-inbraken
Sluiten