Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 10 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

OMT twijfelt aan immuniteit Janssen-prik na twee weken

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft twijfels of het Janssen-vaccin, waarvoor één prik voldoende is, na veertien dagen wel voldoende bescherming biedt tegen de deltavariant van het coronavirus.

Vooral jongeren melden zich voor het Janssen-vaccin, omdat ze dan sneller naar een evenement kunnen of uit kunnen gaan. Sinds de versoepeling eind juni mochten mensen namelijk meteen na het prikken naar binnen, terwijl al bekend was dat een vaccin niet meteen werkt. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge vond de voordelen opwegen tegen de nadelen, maar nadat er meerdere corona-uitbraken waren, wijzigde hij dat beleid. Mensen met een Janssen-prik, wordt nu pas twee weken na de vaccinatie als volledig gevaccineerd geschouwd.

‘Dansen met Janssen’ zit er niet meer in

Direct ‘dansen met Janssen’, zoals minister De Jonge het ludiek noemde, zit er dus niet meer in. Een andere mogelijkheid voor toegang tot een evenement is een recente negatieve testuitslag. Sinds vandaag gelden er overigens weer strengere regels voor horeca en evenementen en clubs moeten de komende tijd opnieuw hun deuren sluiten.

Het OMT plaatst nu echter vraagtekens bij die twee weken ‘wachttijd’. „Het is nog de vraag in hoeverre deze veertien dagen na vaccinatie inderdaad al volledige immuniteit bieden tegen de deltavariant.” Die variant is besmettelijker dan de andere varianten die tot nu toe de kop op staken. De Jonge schrijft in een brief aan de Tweede Kamer vandaag dat hij deze kanttekening „goed wil bekijken” en daar snel op terug zal komen.

OMT wil maatregelen houden tot na de eerste prik

Het OMT benadrukt dat de meerderheid van de jongeren zich wel aan de maatregelen houdt. De aangescherpte maatregelen moeten volgens het OMT aanblijven totdat iedereen die dat wil tenminste één keer gevaccineerd is. Ook adviseerde het OMT om thuisbezoek te beperken tot acht mensen, maar zo ver wilde het kabinet niet gaan. Wel wordt er geadviseerd om geen grote huisfeesten te geven. Naar verwachting kan iedereen die dat wil half augustus tenminste één prik hebben gehad.

Vaccinmakers: ‘Derde coronavaccinatie beschermt mogelijk veel beter’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.