Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 10 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

CDA-commissie: ‘Partij heeft deze keer van zichzelf verloren’

Het CDA kan beter geen lijsttrekkersverkiezingen meer houden. Dat leidde volgens een commissie van het CDA, die heeft onderzocht wat er mis is gegaan in de partij, tot wantrouwen. In het rapport staat dat het grote verlies bij de landelijke verkiezingen afgelopen maart mede komt door wantrouwen binnen de partij.

De commissie schrijft dat er sprake was van een interne strijd en dat eigen belang boven het belang van het CDA-team werd gesteld. Bovendien was er sprake van gebrek aan onderling vertrouwen én een gebrek aan bestuurlijk leiderschap. CDA-prominent Liesbeth Spies presenteerde het rapport vandaag in Zeist.

‘Van respectvol met elkaar omgaan was geen sprake’

„Het CDA heeft deze keer van zichzelf verloren”, staat in het rapport van 55 pagina’s. Spies concludeert dat er „van respectvol met elkaar omgaan vaak geen sprake was”. „Vanaf de lijsttrekkersverkiezingen in juli kreeg het eigenbelang van velen prioriteit boven het belang van het Team CDA.”

Die lijsttrekkersverkiezingen verliepen door technische problemen rommelig. Uiteindelijk won Hugo de Jonge nipt van Pieter Omtzicht. Maar De Jonge trok zich terug, waarop Wopke Hoekstra uiteindelijk als lijsttrekker uit de bus kwam. Volgens de commissie had hij te weinig tijd om zich helemaal klaar te maken voor de verkiezingen van afgelopen maart.

Dit leidde volgens de commissie „tot beschadiging van persoonlijke verhoudingen, en resulteerde in solistisch optreden en, gevoed door wantrouwen, een onveilige omgeving”. Volgens Spies is er niet voldoende geïnvesteerd in het Team CDA, waardoor het geen hecht team was en de partij geen eenheid uitstraalde.

CDA blijft achter met veertien zetels

Het CDA zakte bij de verkiezingen terug van negentien naar vijftien zetels. Doordat Kamerlid Pieter Omtzigt heeft aangekondigd de partij te verlaten, zijn dat er binnenkort nog veertien.

Omtzigt vertrok nadat een memo die hij voor de commissie schreef was uitgelekt. In de memo stond onder meer dat de voorzitter van het CDA hem het partijleiderschap had beloofd als Hugo de Jonge zou wegvallen. Of dat waar is, is volgens het rapport niet vastgesteld. Wel schrijft de commissie dat er druk op minister Wopke Hoekstra kwam te staan om de partij te gaan leiden en op Omtzigt om dat te steunen.

‘CDA wil niet regeren met PvdA én GroenLinks, vergelijkt ze met PVV en FVD’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
CDA-commissie: ‘Partij heeft deze keer van zichzelf verloren’
Sluiten