Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

OM eist levenslang voor moord op advocaat Derk Wiersum

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum. Dat zijn de 32-jarige Moreno B. en de 37-jarige Giërmo B. De raadsman werd op 18 september 2019 bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. „Een absoluut weerzinwekkende moord”, aldus het OM, „die een schokgolf door de samenleving joeg en wordt gezien als een aanval op de rechtsstaat, op de waarheidsvinding en rechtvaardigheid”.

Wiersum was de advocaat van Nabil B., de kroongetuige in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is. In maart 2018 is B.’s (niet-criminele) broer vermoord. Dat was zes dagen nadat het OM het bestaan van de kroongetuigendeal had bekendgemaakt.

OM eist levenslang tegen verdachten moord op Derk Wiersum

Volgens justitie heeft het er „alle schijn van” dat zowel Wiersum als B.’s broer is vermoord vanwege B.’s rol als kroongetuige. Maar de opdrachtgevers staan op dit moment niet terecht, aldus het OM. „Vandaag gaat het om de twee mannen die zich bereid hebben verklaard de moord uit voeren: Moreno B. en Giërmo B.” Beide mannen ontkennen.

Toen Wiersum kort na half acht ‘s ochtends met zijn auto naar zijn werk wilde gaan, beschoot iemand hem. Hij is minstens zes keer geraakt, een schot in het hoofd is hem fataal geworden. Wie van de twee verdachten de schutter is geweest, staat volgens justitie niet onomstotelijk vast, al lijkt Moreno B. de meest waarschijnlijke optie. „Derk Wiersum is de enige die het gezicht van de schutter heeft gezien”, zegt het OM.

Levenslang is de maximale straf voor moord, maar wordt voor een enkelvoudige moord zelden opgelegd. Het OM vindt de maximale tijdelijke straf (30 jaar) niet genoeg in de zaak-Wiersum. Er zijn inmiddels drie slachtoffers gevallen in de periferie van kroongetuige Nabil B. – op 6 juli werd diens vertrouwenspersoon Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam. Hij ligt zwaargewond in een ziekenhuis. De georganiseerde misdaad is bezig met een terreurcampagne, meent justitie. „Het is van groot belang dat een duidelijk en glashelder signaal wordt afgegeven dat dit op geen enkele wijze wordt geaccepteerd”, onderstreepte het OM bij het motiveren van de strafeisen.

Mediapark Hilversum vanwege opnames RTL Boulevard voor onbepaalde tijd veiligheidsrisicogebied

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
OM eist levenslang voor moord op advocaat Derk Wiersum
Sluiten