Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

Advocaat kroongetuige geliquideerd in Amsterdam

De advocaat van kroongetuige Nabil B. is in Amsterdam doodgeschoten. Dat bevestigt bronnen na berichtgeving van De Telegraaf. 

Ook de politie bevestigt dat de doodgeschoten persoon de advocaat van Nabil B. is. Het gaat om advocaat Derk Wiersum, die B. bijstaat in het liquidatieproces Marengo rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi. Het schietincident vond plaats aan de Imstenrade in Buitenveldert.

Voortvluchtig

De schutter, volgens ooggetuigen een jonge tiener, is nog voortvluchtig. Volgens de politie is hij te voet gevlucht.

De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) laat weten „zeer geschokt" te zijn, dat een advocaat in de uitoefening van zijn functie is geliquideerd. „We leven mee met de nabestaanden en volgen het onderzoek op de voet", zegt een woordvoerder.

Aanslag op rechtsstaat

Ook partijen in de Tweede Kamer zijn geschokt door het nieuws. Regeringspartij CDA spreekt van „een regelrechte aanslag op onze rechtsstaat". Ook coalitiepartner VVD ziet de rechtsstaat in het geding komen.

„Dit is erger dan erg", zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam op Twitter. „Een nieuw hoofdstuk in de brutaliteit van de drugsmaffia." De liquidatie doet zijn VVD-collega Dilan Yesilgöz denken aan „Italiaanse maffiapraktijken". „Zeer schokkend dit. Dit tast het fundament van onze rechtsstaat aan en zou niet mogen gebeuren in Nederland."

Eerder werd de broer van Nabil B. al omgelegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Advocaat kroongetuige geliquideerd in Amsterdam
Sluiten