Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 6 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Geert Wilders over geweld tegen journalisten: ‘Journalisten zijn tuig van de richel’

„Journalisten zijn – uitzonderingen daargelaten – gewoon tuig van de richel”, twittert PVV-leider Geert Wilders in reactie op het geweld tegen journalisten. Gisteren bleek namelijk dat acht op de tien journalisten weleens agressie meemaakt. Ze worden dan mishandeld of bedreigd. Dertig procent maakt dat zelfs maandelijks of vaker mee. Veel mensen reageerden vol afschuw op het nieuws, maar Wilders gaat de andere kant op.

En dat maakt hem op Twitter niet geliefd. Onder zijn eigen tweet stromen de reacties binnen: „Je moet je verdomme kapot schamen” en „met deze tweet heeft Geert bloed aan zijn handen”.

Journalisten aangevallen door supporters van De Graafschap

Geert Wilders over geweld tegen journalisten

De afgelopen maanden komen geweldplegingen tegen journalisten steeds vaker in het nieuws. Zo werd onlangs een persfotograaf met auto en al door iemand in een shovel een sloot in geduwd. Even daarvoor was te zien hoe mensen bij kerkdiensten in bijvoorbeeld Urk en Krimpen aan den IJssel journalisten schopten en belaagden.

Volgens veel mensen praat Wilders dat soort geweld goed met zijn uitspraken. Zo noemt David de politicus „een kwaadaardige man”. Een ander vindt de uitspraak van Wilders „een regelrechte aanval op de samenleving”.

Thierry Baudet: ‘Is zo’

In Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet lijkt Wilders een bondgenoot te hebben gevonden. Hij retweet namelijk de uitspraak van de PVV’er, en schrijft daarbij „is zo”.

Ook de reacties op deze retweet zijn niet mals. „Mocht u zich afvragen waar toegenomen geweld tegen journalisten vandaan komt”, schrijft journalist Chris Klomp bijvoorbeeld. Een ander zegt dat de uitspraken van Wilders en Baudet „volksvertegenwoordiger-onwaardig” zijn.

NVJ: ‘Politici moeten beter weten’

Thomas Bruning, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, heeft ook gereageerd. Volgens hem zouden politici „beter moeten weten”.

China keurt als eerste coronavaccin voor kinderen goed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.