Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 16 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Wéér een persfotograaf belaagd: stenen door ruit van woning

Na de persfotograaf die met zijn vriendin in de auto de sloot in werd geduwd, is er nu wéér een persfotograaf belaagd. Vrijdagavond bekogelden mensen de ruiten van zijn woning in Vlaardingen met stenen. Volgens de politie vlogen er rond 21.00 uur meerdere stenen door de ramen. Niemand raakte gewond. „Maar de schrik zit er goed in”, meldt de politie.

Getuigen zagen twee personen in donkere kleding wegrennen. De fotograaf heeft al langer last van bedreigingen. De politie onderzoekt of die iets met het incident van vrijdagavond te maken hebben.

„Journalisten moet zonder gevaar hun werk kunnen doen en de privésituatie mag natuurlijk ook niet onder de aard van het werk leiden”, staat in een bericht van de politie. Samen met het Openbaar Ministerie geeft de politie hoge prioriteit aan de opsporing en vervolging in gevallen van agressie en geweld tegen journalisten.

Inzamelactie gestart voor aangevallen persfotograaf Timothy

Moeder op haar na gemist

De bedreigde fotograaf zegt dat hij de hele week bedreigingen heeft gekregen. „Ik kreeg via-via te horen dat ik ‘een jodenknecht’ was, omdat ik ook foto’s maak voor De Telegraaf. De bom barstte toen ik zondag foto’s maakte bij de aanhouding van Feyenoord-aanhangers in Vlaardingen. Ze riepen dat ze mijn ‘kankerschedel’ wel zouden inslaan en ze mij gingen neersteken. Een aantal van die gasten heeft mij per auto ook gevolgd.”

Eén van de stenen miste op een haar na de moeder van de persfotograaf. Die vloog namelijk door het raam van haar slaapkamer naar binnen, net op het moment dat ze naar bed ging. „Mijn moeder heeft hier niets mee te maken. Voor hetzelfde geld was zij geraakt”, zegt de persfotograaf.

Persfotograaf belaagd

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het incident „zeer alarmerend”. „Vooral omdat de aanval op zijn woonadres gericht is”, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning. „Deze vorm van bedreiging van freelancejournalisten zien we helaas vaker en is zeer kwalijk, omdat hiermee ook partners en familie geconfronteerd worden met de bedreigingen.”

De journalistenvakbond zorgt via PersVeilig voor maatregelen „om deze kwetsbaarheid te beperken zoals camerabewaking en het inschrijven van het zzp-bedrijf op een andere locatie”. PersVeilig heeft als doel de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie op straat, op social media of via juridische claims.

„Maar in samenwerking met de politie en OM is het ook zaak dat dit soort geweld stevig wordt bestraft”, zegt Bruning.

Deze BN’ers schitterden als drag queens in Make Up Your Mind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wéér een persfotograaf belaagd: stenen door ruit van woning
Sluiten