Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 5 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

8 op de 10 journalisten weleens mishandeld of bedreigd

Ruim acht van de tien journalisten (82 procent) hebben het afgelopen jaar wel eens te maken gehad met agressie of bedreiging. Dat staat in een onderzoeksrapport dat is opgesteld in opdracht van PersVeilig, een initiatief van het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie (OM) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Het gaat zowel om fysieke en verbale agressie als om online dreigementen.

In 2017 gaf zes op de tien journalisten aan te maken gehad te hebben met geweld of bedreiging. Dat is een toename van 20 procent. Zo’n 29 procent zegt maandelijks of zelfs vaker slachtoffer te zijn van een dergelijk incident.

Journalisten zien bedreiging als gevaar voor de persvrijheid

Bijna alle journalisten (93 procent) zien bedreiging als reëel gevaar voor de persvrijheid. Vier jaar terug was dat nog 79 procent. Journalisten worden het vaakst geconfronteerd met verbaal geweld.

Een kwart van de journalisten vindt dat de werkgever of opdrachtgever hen onvoldoende beschermt tegen deze agressie. Vooral freelancers zijn ontevreden. 36 procent van hen geeft aan niet tevreden te zijn over de houding van hun opdrachtgevers. Veel ondervraagden geven aan dat ze liever altijd met minstens één collega op pad worden gestuurd, maar daar is vaak geen budget voor.

Een ander vak kiezen

Fotojournalisten en cameramensen worden op de locaties waar ze hun werk doen bovengemiddeld vaak geconfronteerd met vormen van agressie. Ruim de helft (60 procent) van alle ondervraagde journalisten zegt er privé last van te hebben. Vaak heeft het ook invloed op hun werk: ze worden voorzichtiger met hun publicaties of hebben minder plezier in hun werk. Eén op de zeven journalisten (13 procent) heeft vanwege bedreiging, agressie of intimidatie serieus overwogen een ander vak te kiezen.

In de afgelopen maanden vonden er meerdere incidenten plaats. Zo werden er journalisten aangevallen op Urk en in Krimpen aan den IJssel. Ook in Lunteren was het raak. Een journalist werd door een man in een shovel met auto en al de sloot in geduwd.

Mieraskerk biedt excuses aan na klappen in Krimpen aan den IJssel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.