Kristel van den Bergh
Kristel van den Bergh Buitenland 5 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

China keurt als eerste coronavaccin voor kinderen goed

China heeft met een spoedprocedure een coronavaccin goedgekeurd die speciaal is gericht op kinderen vanaf 3 jaar. China is hiermee het eerste land dat jonge kinderen gaat vaccineren. Het vaccin is van producent Sinovac en is ‘veilig en effectief’.

Op dit moment kunnen alleen volwassenen zich laten inenten in China. Van de 1.4 miljard inwoners heeft ongeveer 723 miljoen een vaccin gekregen. Ook de strenge maatregelen hebben ervoor gezorgd dat China het coronavirus onder controle kreeg.

Een derde vaccinatie

Sinovac-topman Yin Weidong vertelde tegen de Chinese staatstelevisie dat uit een onderzoek bleek dat het Sinovac vaccin net zo effectief en veilig is voor kinderen als voor volwassenen. De Chinese autoriteiten hebben nog niet bekendgemaakt wanneer ze gaan starten met het vaccineren van de minderjarigen.

Sinovac is ook bezig met het onderzoeken of een derde vaccinatie zinvol is. Op dit moment krijgt iedereen in China er twee. Volgend Yin Weidong zijn de eerste onderzoeksresultaten veelbelovend, maar hij kon nog geen concrete uitspraken doen. De onderzoeken over deze derde vaccinatie lopen nog.

Vaccinatie in Nederland vanaf 12 jaar

Op 28 mei keurde het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) het eerste coronavaccin voor kinderen vanaf 12 jaar goed. Het Pfizer/BioNTech zal worden ingezet in deze leeftijdscategorie. Het vaccin werd al goedgekeurd voor jongeren vanaf 16 jaar en mag nu dus ook bij kinderen vanaf 12 jaar worden toegediend.

Dit vaccin bestaat uit twee prikken met een pauze ertussen van 21 dagen. Zeven dagen na de tweede prik geeft het vaccin maximale bescherming.

Vaccineren tegen verspreiding

Jongeren worden meestal niet ernstig ziek van het coronavirus. Maar omdat zij vaak veel mensen kennen en ontmoeten, kunnen zij wel makkelijk het virus overbrengen. In dit geval zal de vaccinatie dus vooral werken om verspreiding tegen te gaan.

De Europese commissie heeft op 31 mei het advies van het EMA overgenomen en daarmee mogen landen beginnen met het vaccineren van kinderen vanaf 12 jaar en ouder. De Nederlandse Gezondheidsraad werkt aan een advies over het vaccin, daarna neemt het kabinet een beslissing over het vaccineren van de minderjarigen. Ook met goedkeuring van het kabinet, wordt het vaccinatieplan gevolgd en zijn jongeren niet meteen aan de beurt.

Suriname heeft vaccins nodig, Nederland heeft er duizenden over – maar doneert ze nog niet

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.